Тріщина в Кабміні

03.09.2008

Учорашня перша частина засідання Кабінету Міністрів була показово урочистою — вшанували наших переможців і призерів Олімпійських ігор у Пекіні. Прем’єр–міністр Юлія Володимирівна щиро всіх привітала, роздала нагороди від Кабміну. При цьому попередила спортсменів, аби вони звернули увагу на конверти (там були обіцяні гроші від уряду): «Не викиньте їх (конверти. — Ред.), там не листівки». Більшість олімпійців відразу заглянули до подарунку. Що там було, достеменно не відомо, але обличчя в них стали веселішими — можливо, чек на суму, яку зарезервував уряд за олімпійські нагороди?

На цій почесній ноті приємності урядового засідання скінчилися. Олімпійців та їхніх тренерів віншували без профільного міністра Юрія Павленка . Він, як і всі інші члени уряду від «НУНС», у цей час був у секретаріаті Президента, де вирішували питання, як поводитися в уряді, котрий розвалив коаліцію. Втім, пізніше міністри–«нашоукраїнці» таки посходилися.

Пресу відразу попросили залишити залу.

Засідання було недовгим. Віце–прем’єр–міністр Іван Васюник виступив із заявою про недоцільність участі міністрів–«нашоукраїнців» у засіданні уряду, аргументуючи це рішення зрадою партнерів із демократичної коаліції, їхнім небажанням приймати виважені спільні рішення і, по суті, сприянню в прийнятті неконституційних рішень Верховною Радою, які нівелюють усю вертикальну владу. Водночас міністри–«нашоукраїнці» (їх семеро) виконуватимуть свої службові обов’язки згідно з вимогами законодавства.

Після цієї заяви Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко теж заявила, що вона та її частина уряду залишаються прихильниками демократичної коаліції. Додавши, що в уряді є кворум для прийняття рішень, а ті, хто не хоче працювати, хай роблять те, що вважають за необхідне. Далі вона в звичайному стилі розкритикувала діяльність Президента України, наголосивши, що саме він і його оточення впродовж останніх восьми місяців цілеспрямовано крок за кроком знищували демократичну коаліцію.