Камінь на гачку

28.08.2008
Камінь на гачку

Роман Самборський: «Якщо пацієнт погано чистить зуби або ж не чистить їх взагалі, камінь з’явиться обов’язково». (Фото автора.)

В ідеалі, зуби треба лікувати ще до того, як вони почнуть боліти. На практиці ж нерідко виходить, що пацієнт відтягує момент зустрічі зі стоматологом скільки може, а потім лізе на стіну від надзвичайно неприємних відчуттів. За законом підлості, «зубодробильна фея» навідує своїх жертв на вихідних чи в святкові дні, коли стоматологи найближчих поліклінік не працюють. Що в такому випадку робити хворому? Як без втрат дожити до ранку і, головне, не погіршити свого стану? Які «безвідмовні» народні методи вгамування болю жахають дипломованих лікарів? Відповіді на ці та інші питання кореспондент «УМ» шукала в лікарястоматолога Центральної поліклініки Солом’янського району Києва Романа Самборського.

 

Спирт нам не товариш

— Наслухавшись порад сусідів, родичів та друзів, українці нерідко рятуються від гострого зубного болю народними методами. Ватка з одіколоном за щокою, щедре полоскання хворого зуба горілкою чи спиртом із наступним проковтуванням, часникові аплікації на зап’ястя, компрес на щоку... Наскільки ефективними є ці маніпуляції?

— Коли до рота потрапляє рідина з високими концентраціями спирту, банально обпікається слизова оболонка. Пацієнту здається, що стає краще, а насправді це не так — болить не зуб, а слизова. Сильний опік ясен доведеться лікувати після того, як фахівець ліквідує причину зубного болю.

— Це як в анекдоті — щоб позбутися головного болю, треба впустити на ногу кувалду.

— Майже. Такий самий результат людина отримує, коли прикладає сирий часник до ясен, прив’язує його до зап’ястя і навіть закладає у вухо. На певний час такі методи дають полегшання, але згодом хворому доведеться лікувати наслідки хімічного опіку. Або взяти інший випадок. Коли починається періодонтит (запалення тканин, що оточують зуб), у людини з’являється біль під час накусування. Такому пацієнту в жодному разі не можна гріти хворий зуб — ані обмотувати голову шарфиком, ані ставити компрес, ані полоскати гарячими настоянками, ані прикладати до щоки торбинку з підігрітою сіллю. Під дією тепла інфекція розвиватиметься стрімкіше, і хворому стане тільки гірше.

— А як щодо настоянок шавлії чи ромашки?

— Вони допомагають при запаленні ясен, оскільки діють переважно на слизову. А при карієсі не дають бажаного ефекту.

Вам свинцю на зуб капнути?

— Вам відомі якісь дієві нетрадиційні методи гамування зубного болю?

— Ну... (посміхається) Непоганий нетрадиційний метод був у древніх греків. Вони заливали в каріозні порожнини розпечений свинець. Метал спалював нерв і попутно стерилізував канали. Так люди рятувалися від зубного болю. А ближче до наших часів... Один мій пацієнт розповідав, як батько лікував йому зуби. Як тільки в дитини з’являвся хворий зуб, батько вів сина в гараж...

— Брав кліщі поміцніше...

— Ні, брав кислоту з акумулятора й наносив краплю їдкої речовини на зуб. Десь півгодини все дико боліло, а потім нерв згорав разом із зубом та інфекцією, і біль припинявся... Отак у нас народ іноді рятується, тільки б не йти до стоматолога. Сьогодні в того пацієнта — дякувати батькові — половини зубів немає.

— Можливо, біль гамує голковколювання чи натискання на певні точки людського тіла?

— У моїй практиці такого не було. А от пацієнт, який займався голкорефлексотерапією, був. Прийшов лікувати зуб і каже: «Анастезії не треба, бо я сьогодні поставив голки на потрібні точки, боліти не буде».

— І як?

— Не допомогли голки. Довелося робити анестезію.

— Так чим же може людина зарадити собі під час нападу зубного болю?

— При гнійному пульпіті допоможе холодна вода — під впливом низької температури зменшується тиск ескудату (гною) на зубний нерв, і на короктий час біль припиняється. Але при інших формах пульпіту це тільки погіршить ситуацію. Загалом же людині треба почистити зуби, прополоскати рот розчином соди, прийняти якийсь анальгетик і звернутись по невідкладну допомогу. Черговий стоматолог, який працює цілодобово, зніме больовий синдром, а наступного дня пацієнт зможе потрапити до свого лікаря. А загалом краще звертатися до фахівця вчасно, як тільки з’явився карієс.

У кого слина густа, той камінь на зубах має

— У багатьох людей, які не товаришують зі щіткою, на зубах з’являється жовтувато­брудний «панцир», який неможливо самостійно видалити. Утім зубний камінь виростає і в тих чоловіків та жінок, які регулярно приділяють по п’ятьшість хвилин на день гігієні ротової порожнини. Звідки ж у пацієнтів береться зубний камінь?

— Загалом процес починається з того, що на поверхні зуба з’являється мікробний наліт, який формує зубну бляшку. З часом колонія бактерій мінералізується, перетворюючись на те, що ми називаємо зубним каменем. У першу чергу камінь з’являється на тих ділянках зубів, куди рідко «зазирає» зубна щітка. Гігієна, звісно, має велике значення — якщо пацієнт погано чистить зуби або ж не чистить їх узагалі, камінь з’явиться обов’язково. Але є фактори, які від людини не залежать. Наприклад, спадковість, порушення сольового обміну речовин. У людей різна густина слини, різний її сольо­вий склад. Відповідно, особи з підвищеною мінералізацією слини частіше потерпають від утворення зубного каменю.

— А чи залежить процес каменеутворення від «крутизни» пасти, якою пацієнт чистить зуби? Я чула, якщо паста дуже дешева, то вона погано видаляє залишки їжі та мікробів.

— Набагато більше значення має механічне очищення. Треба не двічі махнути щіткою по передніх зубах, а добряче пройтися по всіх поверхнях! А чим чистити... Та хоч відомим за радянських часів зубним порошком. У нього висока абразивність, якраз із нальотом він справляється чудово. Використовувати його треба не щодня, а десь раз на тиждень — і дешево, і для профілактики утворення зубного каменю підходить. А гелієві зубні пасти абразиву не містять взагалі. Вони на смак приємні, бувають насичені фтором, мікроелементами, але механічно зуби не очищають. Тому постійно такими пастами користуватися не можна. Краще використовувати їх як доповнення до звичайних засобів.

— А ще кажуть, у людей з кривими зубами камінь з’являється швидше...

— Дійсно, якщо в людини є патологія прикусу, зокрема, скупченість зубів (коли один зуб налазить на інший), це затрудняє гігієну. Як правило, контактні поверхні таких зубів вражаються карієсом, ясна травмуються їжею, виникають проблеми з парадонтом. Окрім того, ризик утворення зубного каменю збільшується, якщо ви будете жувати на один бік. Часто спостерігається в пацієнтів, у яких є хворий зуб. Людина не йде до лікаря, терпить, жує на один бік. Хворий бік не працює, і ситуація погіршується — до банального пульпіту приєднуються ще й проблеми з пародонтом. Адже, крім чистки, яку здійснює людина вранці та ввечері, зуби отримують очищення під час жування жорсткої їжі (яблука, моркви, сушки тощо). Якщо ж зуби не працюють, то й очищення не відбувається. Це має особливе значення для дітей — для нормального формування їхнього зубощелепного апарату.

Камені треба знімати

— Що треба робити, коли зубний камінь все ж утворився? Пацієнту начебто не заважає, болю немає. То, може, нехай залишається?

— Камінь обов’язково треба видаляти по мірі утворення. Чим ризикує пацієнт, який «вирощує» зубні камені? Він може постраждати від хвороб пародонту. На шийці зуба утворюється камінь, бактерії виділяють токсини, а ці речовини, у свою чергу, руйнують зубну зв’язку — сполучну тканину, яка міститься між яснами і зубом. Далі формуються зубоясенні кишені, в них збирається інфекція — і пародонтит почався. У людини з’являється кровоточивість ясен, неприємний запах із рота, якого дуже важко позбутися. Рухливість зубів розвивається на запущених стадіях, коли вже важко боротися. Через це існує багато засобів для професійної чистки зубів. Це новітня система «Вектор», яка одночасно і чистить, і лікує, ультразвукові сканери та внутрішньоротова содоструйка. А в деяких кабінетах застосовуються спеціальні гачки, за допомогою яких камінь зішкрібають із зубів. Але то вже застаріла технологія.

 

ДО РЕЧІ

За статистикою, зубний камінь утворюється у двох із трьох дорослих європейців.