Голлівуд на задвірках, на першому плані — європейське кіно

28.08.2008
Голлівуд на задвірках, на першому плані — європейське кіно

У середу розпочав роботу найстарший щорічний кінофорум світу — 65й Венеціанський міжнародний кінофестиваль. Він триватиме до 6 вересня, коли фестивальне журі на чолі з німецьким кінорежисером Вімом Вендерсом назве переможця в головному конкурсі повнометражних художніх фільмів та вручить йому гранпрі фестивалю «Золотий лев». Ведучою церемонії відкриття і закриття фестивалю цього року виступає російська акторка Ксенія Раппопорт, яка минулого року була названа кращою італійською актрисою за роль у фільмі Джузеппе Торнаторе «Незнайомка».

Фестиваль відкрився гучно — з двома голлівудськими суперзірками Джорджем Клуні та Бредом Піттом на червоному килимі та позаконкурсним показом чорної комедії братів Джоела та Етана Коенів «Спалити після прочитання». Клуні та Пітт виконують ролі двох пройдисвітів, що намагаються знайти покупців комп’ютерного диску зі спогадами аналітика ЦРУ, якого вигнали з роботи. Спіраль подій розкручується не за планом наших героїв і будького, хто причетний до цієї справи. Відкривши фестиваль, голлівудська продукція відходить на другий план, бо цього року в конкурсній програмі домінує європейське кіно. Та про Голлівуд все ж не зовсім забуто — він представлений у конкурсі трьома фільмами. Оскароносний режисер Джонатан Демме виносить на суд журі фільм «Рейчел виходить заміж» з Енн Хетавей та триразовою лауреаткою «Оскара» Деброю Вінгер у голов­них ролях. Режисерка Кетрін Бігелоу у своїй конкурсній драмі «Прихована небезпека» звертається до теми війни в Іраку. Вже дещо забутий секссимвол Голлівуду Мікі Рурк виконує головну роль у фільмі незалежного американського режисера Даррена Ароновскі «Рестлер» («Борець»). Американ­ським мож­на вважати й режисерський дебют мексиканського сценариста Гіллермо Арріаги «Палаючий степ», оскільки він знятий у США. У головних ролях — лауреатки «Оскара» Кім Бейсінгер та Шарліз Терон. Директор фестивалю Марко Мюллер пояснив, що менш помітне представництво США викликане не ідеологічними міркуваннями, а 14тижневим страйком американських сценаристів, який завадив закінчити працю над частиною фільмів у визначені терміни.

Не виключено, що «Золотий лев» четвертий рік поспіль поїде до Азії, бо з 21 конкурсного фільму аж три репрезентують Японію. Серед них лідирує повнометражний мультиплікаційний фільм дуже популярного в світі аніматора Хаяо Міязакі «Рибка Поньйо», який уже є незаперечним лідером кінопрокату в себе на батьківщині: заробив 90 млн. доларів упродовж першого місяця. Режисера полюбили й в Україні — за два його попередні мультики «Принцеса Мононоке» (1997) та «Віднесені привидами» (2001). Більш популярний у Європі, ніж у себе на батьківщині, японський режисер Такеші Кітано винесе на суд журі та публіки свою нову роботу «Ахілл та черепаха». Принагідно зазначимо, що Венеція поступається Каннам у сенсі «свіжини». На Лідо будуть мати свої прем’єри лише два з 21 конкурсного фільму. Решта вже вийшли в прокат у своїх країнах. Проте налічується 49 ігрових прем’єр в інших фестивальних програмах.

Італія на правах організатора фестивалю не забула про себе і виставила в конкурсі чотири стрічки, серед яких — «Тато Джованни» Пупі Аваті і «Чудовий день», який зняв в Італії турецький режисер Ферзан Озпетек. У конкурсі представлений один російський фільм — знята за власним сценарієм стрічка Олексія Германамолодшого «Паперовий солдат». Події фільму розгортаються на початку 60х років на космодромі Байконур. Головний герой — лікар, який готує до польоту перших космонавтів. Якщо говорити про географію, то в головному конкурсі також представлені роботи з Китаю, Бразилії, Німеччини, Алжиру, Туреччини, Франції та Ефіопії.

Цього року з нагоди сторіччя португальця Маноеля Де Олівейри, найстарішого кінорежисера світу і до останнього часу незмінного учасника всіх провідних кінофестивалів, у Венеції демонструватиметься його остання робота — документальна стрічка «Видиме і невидиме». Конкурсну програму короткометражних фільмів відкрив показ 17хвилинного фільму «Єва», який є режисерським дебютом популярної голлівудської акторки Наталі Портман. Вона назвала свою роботу «цивілізаційною комедією». У конкурсі короткометражок — 18 стрічок.

Цьогорічний почесний «Зо­лотий лев» за життєвий внесок у мистецтво кіно буде вручено 77річному ветерану італійського кіно, режисеру, сценаристу, продюсеру та оператору Ермано Ольмі. У його колекції є дві венеціанські нагороди: «Срібний лев» за фільм 1987 року «Хай живе синьйора!» та «Золотий лев» за фільм 1988 року «Легенда про святого п’яницю».