Фінішний акорд «Великого шолома»

28.08.2008
Фінішний акорд «Великого шолома»

Помінявшись першими двома позиціями в рейтингу АТР, Федерер і Надаль не посварилися, а разом провели в Нью-Йорку тренування з дітьми. (Фото Рейтер.)

Досягнення й нові висоти

Кінець літа для любителів тенісу традиційно проходить під знаком відкритого чемпіонату США. Апетит уболівальників підігріли олімпійські тенісні змагання, але тоді вони були лише частиною великої спортивної програми Ігор. Натомість «ЮЕс оупен» є останнім елітним тенісним змаганням року — четвертим із серії «Великого шолома».

Глибиною своєї історії відкритий чемпіонат США поступається лише британському Уїмблдону. Американці турнір серед чоловіків уперше провели в 1881 році, англійці ж — на чотири роки раніше. Нинішні змагання стануть рекордними за своїм призовим фондом — тепер він становить 20,6 мільйона доларів. У порівнянні з минулим роком ця сума виросла рівно на один мільйон. Переможці в чоловічому й жіночому одиночних розрядах отримають по півтора «лимона». Цікаво, що бюджет першого чемпіонату США серед професіоналів, який провели 1968 року, становив мізерну з огляду на нинішні гонорари суму — 100 тисяч доларів.

Сорок років тому першим чемпіоном став Артур Еш — його ім’ям названо головний корт центру «Флашинг мідоуз». За подіями на ньому можуть стежити 23 тисячі глядачів. Окрім корту Артура Еша, змагання прийматимуть ще 17 майданчиків із типовим для Америки хардовим покриттям. Щоправда, трибуни для глядачів є лише на двох із них.

Особливо цікаво буде спостерігати в НьюЙорку за Роже Федерером. Чотириразовий переможець «ЮЕс оупен» невдало виступив на Олімпіаді, програвши в чвертьфіналі американцеві Блейку, а 18 серпня офіційно передав повноваження першої ракетки світу іспанцеві Рафаелю Надалю. Поки швейцарець виступає впевнено — в першому раунді у трьох сетах переміг аргентинця Гонсалеса (6:3, 6:0, 6:3).

Так само не мав проблем зі своїм суперником і переможець Олімпіади в Пекіні — Надаль. У стартовій зустрічі перший номер посіву відкритого чемпіонату США розправився з німцем Фау — 7:6, 6:3, 7:6. Загалом чоловічі змагання поки відбуваються без особливих сенсацій. Несподіванкою можна назвати хіба що виліт сіяного 12м француза Рішара Гаске. На пару з Томмі Хаасом вони видали надзвичайно напружений поєдинок, а шальки терезів на свою користь схилив колись дуже перспективний німець — 6:7, 6:4, 5:7, 7:5, 6:2.

У жіночій сітці виступи припинили 10й та 11й номери посіву: росіянка Чакветадзе й словачка Гантухова. Першій дорогу перейшла землячка Макарова, Гантухова ж поступилася німкені Грьонефельд, яка пробилася до основного турніру через кваліфікаційний відбір.

Разом у парі, проти — в «одиночці»

Основні сподівання на «ЮЕс оупен» українці покладають на дует Олени й Катерини Бондаренко — переможниць парного розряду відкритого чемпіонату Австралії. У НьюЙорку сестри посіяні під сьомим номером. Їхнім першим суперником буде узбецькобілоруський дует Аманмурадова/Кустова. Менш пощастило іншій українській парі — Тетяні Перебийніс та Марії Коритцевій доведеться вийти на корт проти американки Девенпорт й словачки Гантухової.

За іронією долі Марії й Тетяні довелося зустрітися між собою в першому колі одиничного розряду. Харків’янка Перебийніс виявилася сильнішою за киянку — 6:1, 6:4. Тепер на неї чекає бронзова призерка пекінської Олімпіади, восьмий номер жіночого посіву — росіянка Віра Звонарьова.

Випробування четвертою ракеткою турніру, американкою Сереною Уїльямс, не пройшла молодша з сестер Бондаренко — Катерина. Киянка поступилася темношкірій спортсменці — 1:6, 4:6. Старша ж сестра, Олена, посіяна в НьюЙорку під 27м номером, відновила рівновагу в українсько­американському протистоянні, здолавши Джамею Джексон — 2:6, 6:3, 6:2. У другому колі Бондаренко зустрінеться з німкенею Сабін Лісіцьки.

Ще одна представниця України на чемпіонаті США, Юлія Вакуленко, програла росіянці Весніній — 6:4, 1:6, 2:6. П’ятеро наших дівчат склали зброю у кваліфікації, а найдалі з них пробилася Ольга Савчук. У третьому колі відбору вона поступилася американці Перрі — 4:6, 6:7. Єдиний український тенісист у чоловічому розряді, киянин Сергій Стаховський, зачохлив ракетку в другому кваліфікаційному раунді.