Україна бетховенського заповіту

29.07.2008
Україна  бетховенського заповіту

Завсідники лавочки сусідки–пенсіонерки Ольга Лаврінчук, Валентина Кравець, Марія Карпіш. (Євгена ДОБРИНІНА)

Дерев’яна лавочка в українських селах — споконвіку майже під кожним двором. Але щоб над нею нависав з–за паркану дах, а на паркані майорів килимок... Принаймні я таке побачила вперше. У найдовшому в Україні (після Голопристанського на Херсонщині) районі Жи­томирщини — Овруцькому, ближчому до Білорусі, ніж до свого обласного центру. Селом Кам’янівка ми просто проїжджали. А звернули з дороги, щоб роздивитися оту несподіванку вуличної архітектури й дизайну. Килимок був не намальований, як здалося з вікна авто. І це заінтригувало ще більше.

 

Сільський комфорт

На чужинців, що прочинили хвіртку у двір, охоче загавкав собака. І ось уже вийшла до нас, спираючись на ціпок, господиня, а з нею й хлопчина, її онук. Дізнавшись, що саме нас зацікавило, голосно гукнула: «Ольго, іди швидше сюди!»

За п’ять хвилин на лавочці 68–річної Марії Карпіш уже сиділи її найближчі сусідки–пенсіонерки. Ольга Ващук: «У колгоспі була чорноробочою: на льону, на буряках, накидала гній. Бачите, як оно пальці позакручувало од роботи...». Ольга Лаврінчук 38 років працювала в лікарні санітаркою. Валентина Кравець: «Трудилася кухонним робітником в «общепіті». Чоловіки наші повмирали, ми вдови. Только вони удвох — Карпіші. Ми всі дружимо». У Марії Карпіш 12 літ колгоспного стажу: «І коло телят, і коло свиней на фермі, і ланковою на полі. Та 28 років на молочному пункті, сепараторщиком. А чоловік у кар’єрі сварщиком робив. Він зараз на рибалці, ловить карасиків».

Це з нього, Івана Карпіша, почала Марія Іванівна свою розповідь про дах над лавочкою: «Кажу дєду — ти ж плотнік, сором буде, як не зробиш кришу. Тут машина хлєбна стає, дак ми бігаємо, визираємо, чи вже приїхала. Корови з паші вертаються, то ми ждемо. У неділю убіраємося в краще і тут гуляємо. На великі празники ще й стола сюди виносимо, накриваємо, і по сто грам п’ємо. А як дощ іде, то не будемо ж на вулиці мокнуть. Тому й загадала дєду, щоб він зробив кришу. Оля каже: «У мене коврик є, я принесу. Приб’ємо на заборі над лавочкою, то не буде нам у спину дуть».

Циганський килимок

Цей барвистий крам Ольга Ващук придбала давним–давно, ще у 60–ті роки минулого століття: «Циганка носила, то ж були перші коври, гарні. У мене довго у хаті красувався. Потім у веранді без толку вісив, бо вже тепер другі килими. Ми й рішили його сюди причепить: це ж наша хатка така — як дощ іде, ми тут ховаємося».

Мода на подібні килими не минула і моє рідне село на Київщині, коли в кінці вулиці ще стояв дерев’яний млин–вітряк. Тоді ніхто не знав, що на околиці села під шаром ґрунту лежить мамонтеня — на нього натрапив ківш екскаватора через понад двадцять років. А наша вилиняла ковдра, яку ми з мамою відвезли в райцентр до родича–художника, повернулася додому з оленями на лісовій галявині і з квітами по краях. На це диво на стіні коло ліжка збіглися дивитися сусіди. Їхні старі ковдри й простирадла згодом збирали по селу заїжджі маляри, а розносили власникам з такими, як у нас, оленями, з лебедями, сплячими красунями та іншими сюжетами — хто який замовив. Цей нехитрий асортимент килимових трафаретів вдихав нове життя у речі, які ось–ось уже мали стати ганчір’ям, і прикрашав ними сільські світлиці.

Кожному — своє

Сучасні митці перевтілюють заміські резиденції «нових» українців: настільки, «наскільки важливий для них імідж і престиж». Пропонують художній розпис стін і стель, із позолотою будь–яких предметів інтер’єру, вітражі для оригінальності й шику, намальовані вікна–обманки, «крізь які проглядаються багаті й щедрі едемські сади», вишукані венеціанські колонади, домашній маленький Лувр чи Ермітаж із копій живопису, проданого на аукціонах «Сотбі» і «Крісті» впродовж останніх 15 років, тощо. Зразки того, що і де можна замовити, щоб власна «хатинка» нагадувала палац, демонструються у каталогах на художніх виставках. У тому переліку й антикварні речі: їх допоможуть підібрати, щоб «несли в собі неповторний образ вічності».

У Кам’янівці такі «образи вічності» трапляються і навпроти двору: від лавочки під дахом до криниці із прадавнім дерев’яним журавлем — тільки перейти дорогу. «Її ще наші свекри викопали, мій і Ольжин, — пояснила Марія Карпіш. — Колонки, які були, тепер закриті. Далі є ще один колодязь, але в основному ходять до нашого — тут вода найлучча. Нас тут маленько, хати пустують. Померли люди, дехто виїхав од радіації: А ми вже рішили свій вік доживать дома...».

Через ту радіацію люди на Овруччині раніше стають пенсіонерами, а серед чарівної поліської природи, з лісами, ріками й озерами, не будують своїх резиденцій олігархи. Які замовляють художникам власні портрети «в реальному чи вигаданому, фантастичному антуражі» для апартаментів поблизу столиці. Але час від часу являють свої лики і тут, як і по всій Україні, навіть у найвіддаленіших хутірцях — на бігбордах перед виборами. Тоді на лавочці підвищеної комфортності в Кам’янівці, з дахом від дощу і з антикварним циганським килимом на паркані від протягів, додається тем для розмов. Упоравшись із городніми та господарськими турботами, у вільні хвилини Карпіші та їхні сусідки–пенсіонерки обговорюють, кому із претендентів на владу повірити ще раз. Уже котре покоління і в їхній Кам’янівці, і в багатьох інших українських селах усе ще ніяк не розпрощається з думкою: «Нам то вже що, аби кращого зазнали хоч діти...». Та щодня черпає оптимізм із власних запасів. І живе у державі за істинним заповітом Людвига ван Бетховена: «Людино, помагай собі сама!» Правда, не кожен відповість, хто це такий. А завсідники вуличної лавочки під дахом, які «частенько тут ще й співають», дзвінкими хорвірьовськими голосами виводили нам на прощання: «Весна іде, красу несе, і тій красі радіє все...».

Людмила ЯНОВСЬКА
  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>