РЕВЕРСансів більше не буде?

23.07.2008

Російських нафтотрейдерів непокоять наміри України в поточному році змінити напрямок прокачування нафти нафтопроводом «Одеса—Броди». На цьо­му наголосив під час засідання президії уряду Росії віце–прем’єр–міністр Ігор Сечин. Йшлося про проблеми постачання російської нафти до Чехії — Сечин звітував прем’єр–міністру Володимиру Путіну, який на попередньому засіданні дав зав­дання розібратися з цим питанням.

Головних проблем, за словами віце–прем’єра, є дві. По–перше, постачання наф­ти з Росії до Чехії відбувається не безпосередньо від виробника до споживача, а через фірми–посередники, зареєстровані переважно в офшорних зонах. А по–друге, нафтотрейдери стурбовані нестабільністю роботи транспортної системи.

«Намір української сторони здійснити в поточному році прокачування нафти наф­топроводом «Одеса—Броди» у реверсному режимі викликає занепокоєння в російських компаній — постачальників наф­ти на ринок Центральної і Східної Європи та змушує шукати більш стабільні варіанти постачання нафти», — повідомив Сечин.

Путін відреагував реплікою: «Це буде вже не реверсний, а аверсний режим».

Однак плутанина з тим, який напрямок з погляду Росії є реверсним, а який — аверсним, не збила урядовців з пантелику. Висновок залишився незмінним: треба шукати інші маршрути. «Наші компанії активно проробляють маршрути через Новоросійськ і Приморськ, які дозволять забезпечити стабільнішу роботу й ефективність постачання», — доповів заступник прем’єра. Путін, висловивши розуміння та згоду, закликав усе ж «уважніше поставитися до цього і попрацювати з усіма партнерами з метою взаємодії».

Нагадаємо, що від початку нафтопровід «Одеса—Броди» будували для транспортування нафти з узбережжя Чорного моря в Європу. Але, простоявши два роки «вхолосту», зрештою нібито тимчасово запрацював у реверсному режимі. І з 2004–го труба качає російську нафту в протилежний бік — з нафтогону «Дружба» до Одеси.

Українські експерти вже неодноразово зазначали, що таке використання наф­топроводу для нашої держави невигідне. У секретаріаті Президента також переконані: саме використання нафтопроводу в запроектованому напрямку принесе значні вигоди для економіки України.

Як сказано в заяві голови СП Віктора Балоги, поширеній президентською прес–службою, використання нафтогону в аверсному режимі «стане вагомим елементом у справі диверсифікації поставок енергоносіїв у нашу країну». Крім того, наголошує Балога, це розширить можливості для міжнародної співпраці України в галузі енергетики в контексті формування єдиної енергетичної політики Європи. А закиди Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, яка заявила, що переведення «Одеси—Броди» в аверсний режим здійснюється з корупційних міркувань, Балога категорично відкинув.

 

ДО РЕЧІ

Керівники Дрогобицького НПЗ «Галичина» і Надвірнянського НПЗ «Нафтохімік Прикарпаття» звинувачують Кабінет Міністрів у бездіяльності щодо ухвалення рішення про аверсне функціонування нафтопроводу «Одеса—Броди». Як заявили вчора на прес–конференції голови правлінь двох НПЗ Олександр Лазорко й Олександр Шиляєв, уже два роки їхні підприємства використовують тільки нафту з західних родовищ України. Тепер є підписані протокольні документи про постачання з Одеси до Бродів п’яти млн. тонн легкої каспійської нафти на рік. При цьому ВАТ «Укртранснафта» отримувало б кошти в такому самому обсязі, як і зараз від прокачування російської нафти з Бродів до Одеси.