Картярський замах на спорт

23.07.2008
Картярський замах на спорт

Покер не просто карти, а вміння ними розпоряджатися.

Гра в карти в українській народній традиції не провіщала нічого доброго. У карти й душу можна було програти, а не те що маєток. Та часи змінюються, а з ними й звичаї. І вже мало кого дивує, що бридж Міжнародний олімпійський комітет визнав видом спорту, хоча до програми Ігор ще не включив. Підтягуються до бриджу й інші відомі картярські забави — преферанс та покер.

 

Крокуючи світом

Особливо бурхливо розвивається останній, відтісняючи інші на периферію. Адже недарма покер називають міні–моделлю сучасного суспільства — динамічного і ризикованого. Фахівці цієї гри кажуть, що ті, хто вміє грати в покер, почуваються впевнено в будь–якій ситуації. Перевагу їй надають сильні гравці, котрі розраховують не стільки на вдачу, як на своє вміння аналітично мислити, прогнозувати, спостерігати.

Навесні цього року Україна стала третьою країною у світі, яка визнала покер видом спорту. До нас це зробили Росія та Словенія. Але подібні процеси визнавання тривають і в інших державах — Австрії, Казахстані, Болгарії. Тож, як запевняють експерти, спортивний покер тільки розпочинає свою тріумфальну ходу.

Між тим Федерація покеру України за два роки існування встигла зробити чимало. Десяток щорічних солідних турнірів, які відбуваються в різних містах країни, свідчать, що умови для розвитку цієї розумової гри сприятливі.

Одним із двигунів розвитку спортивного покеру став Гері Боумен — почесний президент ФПУ, нащадок українських емігрантів зі Львівщини, успішний британський бізнесмен та меценат. Свого часу він мільйоном доларів підтримав українську олімпійську збірну, а тепер першим створив покер–клуб у Львові. Нині такі клуби існують чи не в усіх обласних центрах. Адже спортивний покер відрізняється від того, в який грають у звичайних гральних закладах, — тут гравці змагаються між собою, а не з казино.

Аби надати розмаху українському покеру, Гері Боумен заснував щосезонний Кубок свого імені, на який з’їжджаються гравці з багатьох країн. Днями такий літній турнір завершився в Одесі. Півсотні учасників із різних куточків України та зарубіжжя виборювали традиційний головний приз покерського турніру — золотий браслет (головний приз на зимовому Кубку Гері Боумена — спортивний автомобіль). Перемогу влітку ж святкував буковинець Олег Охоцький.

Уже спорт, але поки що тимчасовий

Президент Російської федерації спортивного покеру Дмитро Лєсной на літньому Кубку Гері Боумена виступав у ролі судді. У майбутнє цієї гри він дивиться оптимістично. «Велика Британія лише нещодавно визнала шахи видом спорту. То що з цього? Усе залежить від традицій та консервативності суспільства», — впевнений росіянин.

У покері результат гри вирішує не випадкова удача, а вміння. У цьому він подібний до інших настільних ігор, які давно вважають спортивними — шахів, шашок. А за емоційною, розумовою та психологічною напруженістю покер випереджає багато традиційних видів спорту.

Покеру присвячено тисячі сайтів і навіть шість спеціальних телеканалів — цією грою захоплюються мільйони. Зрештою, це вже один із способів людського спілкування. На головний турнір до Лас–Вегаса приїжджає десять тисяч гравців, аби позмагатися за омріяні вісім мільйонів доларів. Кожен із них зупиняється в готелі, харчується, купує сувеніри. Так що це гарний доважок до розвитку туризму.

«Хочете мати спокійну старість — навчіть дружину грати в преферанс», — цитує на завершення пан Лєсной стару російську мудрість. Щоправда, довгий і розмірений преферанс не вписується в ритм сучасного життя, зате його чудово «відбиває» покер.

Британець українського походження Гері Боумен розповідає, що захопився цією грою в 13 років, коли на два тижні поїхав на канікули до товариша. Через дощі довелося чимось займатися в наметах — покер став у пригоді. Боумен грав у покер у Європі, Латинській Америці. Аф­риці, Китаї. Пан Гері вважає, що покер учить дисципліні не лише за ігро­вим столом. «Я не маю на меті зробити всіх українців покеристами, — каже почесний президент ФПУ. — Я просто хочу надати можливість усім бажаючим ознайомитися з цією захоплюючою грою».

В Україні покер визнали видом спорту поки що тимчасово — до 2010 року. Хочуть подивитися, що з цього вийде. Але, схоже, покер своє не проґавить. Уже нині українські турніри транслюються на телеканалі «Мегаспорт». Проводиться й чемпіонат країни — його переможець поїде змагатися до Лас–Вегаса.