Чому в секретаріаті Президента вирощують дорогих курей?

10.07.2008

Відкриваючи вчорашнє засідання уряду, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко з притаманною їй упевненістю і чарівною посмішкою сказала: «Я хочу вам усім повідомити дуже добру новину — в червні цього року порівняно з аналогічним місяцем минулого року інфляційний показник в 2,5 раза нижчий, отже, ми працюємо ліпше, ніж наші попередники».

Свої попередні прогнози про те, що в червні інфляція буде нульова, а можливо, навіть і дефляцією, Прем’єрка залишила без коментарів. Додала лише, що першого літнього місяця ми маємо інфляційний показник нижчий, ніж у Білорусі, Казахстані й Росії. «Це значить, що ми загальмували всі процеси і перейшли до абсолютно нормальної стабільної цінової ситуації», — додала Юлія Володимирівна.

Нагадаємо, що напередодні засідання уряду Держкомстат оголосив: у червні зростання цін становило 0,8%.

Як сказав один з економічних експертів, завжди присутній на засіданнях Кабміну, не варто було сподіватися на дефляцію (загальний рівень зниження цін) після того, як щомісяця ціни зростали на 2—3%. Навіть сезонне здешевлення не зможе цілковито зупинити інфляцію. Як приклад, експерт навів ціну на дизпальне, вартість якого вже становить майже одне євро — і це в період жнив. За цим подорожчанням потягнеться довгий ланцюжок, і щоб це розуміти, не треба бути великим економістом...

Далі Прем’єр–міністр розповіла про те, що на тлі приборкання інфляції і зменшення за більшістю позицій цін на продовольчі товари дорожчає куряче м’ясо. «Я хочу, щоб усі знали, що за цим стоїть керівник державного управління справами, який працює в секретаріаті Президента у Віктора Івановича Балоги (Ігор Тарасюк,який має відношення до марки «Наша ряба»). Саме ця людина залишає незрозумілу й необґрунтовану динаміку підвищення цін — це один, лише один, виробник м’яса курки. У нас ціни майже стабілізувалися або знизилися, лише в нього вони ростуть», — дуже обурювалася Юлія Володимирівна.

Ситуація нагадувала епізод полювання на відьом. Згідно з Тимошенко, виходить, що нас, 46 мільйонів громадян, годує курячим м’ясом один монополіст, який сам встановлює ціни, «демонструючи на своєму підприємстві унікальний інфляційний процес». Хоча насправді «Наша ряба» — не єдиний виробник курятини, і Тарасюкові було б зовсім не вигідно тримати завищені ціни на тлі дешевшого м’яса конкурентів.

Однак Тимошенко не охолола від «курячої» теми навіть на прес–конференції після засідання. Прем’єрка публічно закликала Президента вплинути на працівників свого апарату, аби ті опустили ціни на м’ясо свого виробництва до нормального рівня. Крім іншого, пані Юлія висловила сподівання, що Верховна Рада таки ухвалить зміни до держбюджету–2008 цього пленарного тижня.