Російський синдром

10.07.2008
Російський синдром

Білорус Буйкевич (праворуч) здолав росіянина Якименка в особистих змаганнях, але пропустив уперед в командних.

Позачора, в четвертий день Євро–2008, «мушкетери» приступили до виявлення кращих у командних турнірах. Самі спортсмени твердять, що індивідуальні змагання та суперництво команд суттєво відрізняються. Тож у тих, чиї сподівання не справдилися в особистих баталіях, був шанс надолужити згаяне разом із партнерами по збірній. Першими, ще о восьмій ранку, на різнокольоровий (за вимогами Міжнародної федерації фехтування) килим київського Палацу спорту вийшли жінки–рапіристки.

У цих турнірах команда виставляє на матч трьох фехтувальників, кожен із яких проводить три поєдинки (проти кожного із суперників) — таким чином, усього відбувається дев’ять боїв. Під час протистояння кожна збірна має право на одну заміну, але попередити про неї мусить як мінімум за один бій.

Наші рапіристки в команді зірок із неба досі не хапали — минулого року на чемпіонаті світу вони фінішували 15–ми, а на континентальній першості — восьмими. На жаль, не змогли вони стрибнути вище цього результату й на домашньому Євро. Хоча спочатку «розібрали на цеглинки» збірну Великої Британії — 41:21. Особливо постаралася Тетяна Савченко, котра свій бій у Мартіни Емануель виграла з розгромним рахунком 15:1.

Далі шлагбаум перед українками поставила збірна Росії. Серед трійки наших сусідок найменш упевнено почувалася Ольга Лобінцева, яка звела внічию зустріч із Надією Войченко (3:3) і поступилася лідерці «синьо–жовтих» Ользі Лелейко (2:7). Лобінцеву тренери поміняли, й Аїда Шанаєва внесла злам у поєдинок, розгромивши Тетяну Савченко — 10:2. «Трикольорові» перемогли із загальним рахунком 40:28, після чого в півфіналі розтрощили француженок (41:16). У вирішальній сутичці росіянки за рахунок класу титулованої Світлани Бойко лише в завершальні секунди вирвали титул чемпіонок Європи у збірної Угорщини — 31:30. Рік тому в бельгійському Генті ситуація в фіналі склалася з точністю до навпаки.

Бронзові медалі взяли француженки — у бою за третє місце вони впевнено обіграли чинних чемпіонок світу полячок — 33:25. Українські ж рапіристки настільки засмутилися, що після програшу Росії двічі поступилися в сутичках за п’яте–восьме місця — Італії (22:45) й Румунії (28:29).

Сотні вболівальників, що зібралися на трибунах, очікували більших звершень від нашої титулованої команди шаблістів. Але й тут на заваді українцям стали північно–східні сусіди. Спочатку господарі легко розібралися з грузинами (45:23), а от у напруженій чвертьфінальній дуелі таки не встояли під натиском росіян.

По ходу матчу підопічні Гарніка Давидяна на певний час навіть виходили вперед. Чудові відрізки по кілька виграних уколів поспіль видавали чемпіон світу–2003 киянин Володимир Лукашенко й 22–річ­ний Дмитро Бойко з Нетішина. Навіть легендарний росіянин, 35–річний чинний чемпіон світу Станіслав Поздняков, нервувався і сварився з суддями. Але перевага 25:20 виявилася найбільшою для господарів у цього матчі. У російській команді почав додавати срібний призер київського чемпіонату в особистих змаганнях Олексій Якименко, а наші Бойко й Олег Штурбабін не встояли, мабуть, передусім психологічно. У підсумку — поразка 38:45, і другий рік поспіль срібні призери світового форуму–2006 залишаються без медалей континентальних і планетарних турнірів.

У баталіях за п’яте—восьме місця українці виграли в угорців (45:40) і програли італійцям (40:45), посівши таким чином у рідних стінах шосту позицію.

Російські шаблісти надалі в черговому драматичному двобої здолали румунів — 45:44. Вирішальний укол бронзовий призер Афін–2004 у команді Поздняков завдав олімпійському чемпіону Сіднея–2000 Коваліу.

Другим фіналістом стала команда Франції, котра в «плей–оф» перемогла німців (45:43) і білорусів (45:42). Проте на вирішальну сутичку сил у нащадків д’Артаньяна не вистачило — 29:45. Росія підтвердила звання чемпіонів континенту, взявши друге «золото» за один день.

До речі, фінал командних змагань, як і одиночних, судив олімпійський чемпіон Барселони–1992 українець Вадим Гутцайт.

Бронзові нагороди дісталися білорусам на чолі з переможцем особистого турніру Олександром Буйкевичем — «сябри» здолали румунів (45:42).

Учора змагання продовжили рапіристи й шпажистки. На жаль, наші чоловіки програли у першому ж колі — команді Угорщини (41:45).