Блокада є. Дороги життя — немає

09.07.2008
Блокада є. Дороги життя — немає

«Регіони» на дають БЮТівцям роздати гроші перед виборами, БЮТівці не дають «Регіонам» відправити Тимошенко у відставку. (Фото Ігоря МАТВІЄНКО.)

«Та яке продовження сесії, про що ви говорите! Я квитки ще тиждень тому купив («путівку дістав», «готель забронював»)!». З таких розмов, які вели між собою в кулуарах парламенту депутати всіх без винятку фракцій, уже вчора вранці було очевидно: благородна ініціатива Партії регіонів продовжити поточну сесію ВР іще на тиждень приречена на провал. А з питань, на першочерговому розгляді яких наполягали, з одного боку, коаліція й передусім Блок Тимошенко, а з іншого — опозиція в особі «Регіонів», майже очевидною стала ще одна вже звична істина: на цьому тижні роботи в Раді не буде. Хоча вже у п’ятницю друга сесія ВР шостого скликання планово має закритися...

 

Хто сильніший: постанова чи резолюція?

Перше після двотижневої перерви засідання парламенту почалося з того, що фракція Партії регіонів висунула до Голови ВР Арсенія Яценюка категоричну вимогу: поставити на розгляд питання про відповідальність уряду. Відповідну постанову «регіонали» зареєстрували. І, як згодом визнав сам спікер, усі юридичні підстави для розгляду цього питання є.

Щоправда, БЮТівці ще напередодні запустили хвилю праведного обурення: мовляв, яка постанова, коли для відставки уряду Верховна Рада повинна ухвалити резолюцію? Колишній міністр юстиції Олександр Лавринович на це тільки посміхнувся. «У Конституції чітко вказано, що Верховна Рада ухвалює закони і постанови. В даному випадку зареєстрована постанова про відповідальність Кабінету Міністрів. А далі сказано: внаслідок розгляду цього питання Верховна Рада постановляє ухвалити резолюцію недовіри. Ви думаєте, тільки в Арсенія Петровича є юридичний диплом?», — іронічно зауважив Лавринович у коментарі «УМ».

Недовіру висловити можна. Але...

Яценюк, із яким погоджувалися не лише «коаліційні» депутати, назвав розгляд питання про відповідальність уряду за нинішніх умов «політичним абсурдом». Мовляв, якби була сформована нова коаліція, яка мала б формувати новий Кабмін, — тоді зрозуміло. «Якщо така коаліція є і має кандидатуру на посади Прем’єр–міністра — тоді назвіть її склад і цю кандидатуру», — звернувся Яценюк до опозиції.

До слова, представники Партії регіонів принаймні в кулуарах запевняли, що нова більшість якщо іще й не сформована, то ось–ось буде — з фракцій ПР, Блоку Литвина та «окремих депутатів» від «НУНС» і БЮТ. Утім, як нагадав лідер БЛ Володимир Литвин, за Конституцією коаліцію формують фракції, а не депутати, тож питання законності такої умовної «постпомаранчевої» більшості залишається сумнівним.

«Вимушено констатувавши», що «закон про Кабмін передбачає імперативну норму про необхідність розгляду питання про відповідальність уряду протягом 10 днів з моменту внесення такого акта», а відповідно до 225–ї статті регламенту це питання має бути винесене на порядок денний навіть без голосування, спікер... оголосив перерву.

За словами Литвина, «офіційно» ніхто в цей час ні про що не домовлявся: «терли» одне з одним, а засідання погоджувальної ради не було».

...«за що?!»

Тим часом фракція БЮТ була неабияк схвильована. «За що колеги, за що? — драматично–риторично запитував лідер парламентського загону «тимошенківців» Іван Кириленко, перелічуючи здобутки уряду за цей період. — Ми маємо сьогодні у 2,5 раза менший показник інфляції, ніж минулого року, маємо 6,4–відсоткове зростання ВВП, маємо чудовий урожай, вирощений селянами. За що резолюція недовіри?!».

Натомість Блок Тимошенко наполягав на розгляді питання державної ваги: внесення змін до Держбюджету–2008, які, власне, мали бути ухвалені ще навесні. Кабмін презентував відповідний законопроект лише за день до того, і парламентарії скаржилися, що просто не встигли прочитати величезний талмуд за такий короткий строк. Хоча були й значно серйозніші закиди: за словами «нашоукраїнців», запропонований урядом закон рясніє такими кричущими недоліками, що ухвалювати його в нинішньому вигляді просто злочинно. Тож були підозри, що в разі, якби бюджетні зміни таки винесли на голосування вже вчора, їх могли не підтримати навіть деякі члени коаліції.

Інша річ, що ухвалювати зміни до головного фінансового документа країни необхідно. На цьому в коментарі для «УМ» днями наголосив і Президент. «Якими б не були інтереси коаліції й опозиції на цей тиждень, але бюджет треба ухвалювати. Бо чому люди повинні страждати через чиїсь політичні інтереси?» — зауважив глава держави.

Не чіпайте Юлю!

От тільки чи вдасться Верховній Раді зробити бодай щось в інтересах народу до завершення цієї сесії — невідомо. Як і передбачалося, ще до завершення оголошеної спікером годинної перерви БЮТівці «превентивно» заблокували трибуну й заявили, що до розгляду бюджету не зрушать з місця — хоч би й ночувати довелося в сесійній залі.

Звісно, всезнаючі парламентські джерела одразу пояснили цей крок тим, що насправді БЮТ довідався: за недовіру Кабміну Тимошенко в парламенті назбирується необхідних 226 голосів. Адже відправити нелюбу їм Юлю у відставку не проти частина «Нашої України».

Спершу від запитань журналістів, якою є причина блокування, «тимошенківці» тікали, як від вогню, або відкараскувалися лаконічним «блокуємо за справедливість!», як Валерій Писаренко. Згодом «виробили версію» про неодмінно першочергове ухвалення змін до бюджету, якої відтак дотримувалися всі.

Головуючий, який зайшов до сесійної зали через протилежні до президії двері. В таких умовах йому довелося закрити засідання й оголосити «перерву» до середи.

А в тому, що вівторкове засідання завершиться блокуванням, сумніватися й не випадало. Якби БЮТ не заблокував, щоб упередити резолюцію недовіри уряду, то заблокували б «Регіони» — для того, аби поставити її на голосування.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Сергій Соболєв, фракція БЮТ:

— Ми заблокували трибуну, тому що бюджет треба розглядати, а вони там що завгодно, аби не бюджет... Вам не вистачає одного дня? Будь ласка, ми ж згодні — давайте завтра розглянемо. Але розглядати треба! Ми винесли пропозицію: спершу — бюджет, потім — будь–які політичні питання. А вони вперлися, що тільки питання про відповідальність уряду. Так давайте тоді спершу затвердимо програму уряду, бо по чому ж йому звітувати, якщо програми немає?

Бюджет — це питання не Блоку Тимошенко, не «Нашої України» — це питання всієї країни! Тому, сподіваюся, у всіх вистачить розуміння того, що зміни до бюджету треба ухвалювати. Якщо не вистачить — блокуватимемо трибуну далі. І якщо сесія так і закриється, то бюджет залишиться чинним — без контролю парламенту за розподілом додаткових ресурсів урядом. Де тут логіка? Це ж опозиція повинна наполягати на негайному перерозподілі додаткових ресурсів. Це ж 32 мільярди! Чим вони думають і на що розраховують — не знаю.

Володимир Литвин, лідер фракції Блоку Литвина:

— Ухвалюючи будь–яке питання, треба думати про те, що це дасть на виході. Ну, відправимо ми уряд у відставку, він залишиться виконувати обов’язки і тоді взагалі перестане зважати на Верховну Раду. Я не бачу в цьому перспективи. Це дії на один крок уперед, а далі — черговий глухий кут. При такому підході ми на себе брати відповідальність не хочемо.

Але взагалі ми на фракції це питання й не розглядали. Чому? Тому що очевидно: на голосування його поставити не вдасться, оскільки негайно буде заблокована трибуна. То навіщо обговорювати те, чого не може бути?