Підв’язка для принца

19.06.2008

Спадкоємець британського трону й один із найвигідніших женихів у світі принц Уїльям відтепер іще й кавалер знаменитого ордена Підв’язки. Більше того, сину покійної принцеси Діани і принца Чарльза пощастило увійти в історію як тисячному кавалерові цієї почесної відзнаки.

Як повідомляє телеканал «Скай ньюз», церемонія нагородження його високості відбулася у понеділок у Віндзорському замку. В супроводі свого батька і діда, принца Філіппа, молодий Віндзор пройшов до зали, де зібралися лицарі, і його бабуся, королева Єлизавета ІІ, пов’язала онукові через ліве плече стрічку та вручила орденську зірку. Після цього під слова молитви XIV ст. із закликом «стояти твердо, відчайдушно змагатися, відважно й успішно перемагати» паж підніс до лівого коліна принца синю оксамитову підв’язку. По обіді свіжоспеченого лицаря, вбраного в синю оксамитову мантію та чорний берет зі страусячим пером, урочисто ввели в каплицю святого Георга, де члени ордену моляться з XV ст.

Варто нагадати, що орден Підв’язки у 1348 р. заснував король Едуард ІІІ. За легендою, під час балу з нагоди відкриття прибудови Віндзорського замку, де король планував відтворити круглий стіл короля Артура, в однієї з дам під час танцю з Едуардом упала підв’язка з панчохи. Цей випадок міг осоромити жінку на все життя, але монарх врятував її честь, незворушно піднявши деталь дамського туалету й заявивши: «Honi soit qui mal y pense» (у перекладі зі старофранцузької — «Сором тому, хто погано про це подумає»). Тієї ж миті монархові спало на думку заснувати орден Підв’язки, слова, які промовив Едуард, стали девізом цієї відзнаки. Та сама фраза написана на підв’язці, яку вручили й принцові Уїльяму. До речі, символічне зображення підв’язки нанесене на британський герб.

Ірина БІЛЮК