Кому жити — вирішив ван Бастен

19.06.2008
Кому жити — вирішив ван Бастен

Італійці «вибили» французів з турніру. (Фото Рейтер.)

Отримавши назву «групи смерті», квартет С подарував уболівальникам справді «смертельну» розв’язку, в якій більш живучими виявилися італійці. Перед останнім туром спокійно й розкуто почувалися тут лише голландці, натомість Франція, Румунія й Італія билися за своє щастя під сонцем. У підсумку, доля другої путівки до «плей–оф» вирішилася в зустрічі фіналістів останнього чемпіонату світу — французів й італійців. Хоча все могло бути інакше...

 

Останній крок не вийшов

Доля другого місця в квартеті була в руках збірної Румунії. Підопічні Віктора Піцурке вважалися фаворитами у грі проти команди Країни Тюльпанів. Причин цьому — декілька. У відборі до Євро «жовті» в зустрічах із голландцями здобули чотири очки з шести можливих, тож рецепт успішної гри з «помаранчевими» Піцурке мав. Здавалося, східноєвропейці отримали перевагу ще й через те, що ван Бастен випустив на поле експериментальний склад. Але, на відміну від збірної Португалії, яка двома днями раніше в зустрічі зі швейцарцями просто відбувала номер, збірна Голландії грала серйозно з перших хвилин матчу, хоча й не мала турнірної мотивації. Навіть навпаки — мала «антимотивацію». Якби «помаранчеві» програли, вони б залишили за бортом змагань французів і італійців, незалежно від їхнього протистояння між собою.

З іншого боку, збірна Іспанії, яка комфортно почувається в групі D, отримала б, мабуть, легку прогулянку у чвертьфіналі з румунами. Надалі ж переможець цієї пари виходив би на кращого з «голландської» пари... Хай там як, а ван Бастен чи то не захотів грати в такі ігри, чи просто нікого не боїться. Та й другий склад його збірної готовий демонструвати високий рівень не гірше за «основу».

Перший тайм у Берні закінчився нульовою нічиєю, але збірна Голландії контролювала м’яч більшу частину часу й загрожувала воротам суперника. Після перерви гра докорінно не змінилася: румуни не могли відібрати м’яч, і ніякі заміни Піцурке не допомогли. А коли молодий Хунтелар забив після флангового прострілу, румунські надії почали розвалюватися, як піщаний замок. До кінця матчу румуни як не силкувалися, але так і не змогли вразити ворота Стекеленбурга. Натомість ван Персі, знову після флангового пасу, оформив прощання наших сусідів із чемпіонатом. Авжеж, у Румунії ще довго згадуватимуть незабитий 11–метровий у ворота італійців...

Який зі старих коней кращий

Перед стартом турніру франко–італійське протистояння в останньому турі групи С багатьом бачилося як битва за перше місце, але насправді виявилося грою за право не бути найгіршим. Головний тренер французів Раймон Доменек, невдоволений діями Ліліана Тюрама в двох перших матчах, залишив досвідченого капітана в запасі й випустив в «старті» захисника «Барселони» Абідаля. За що й поплатився.

Уже на самому початку матчу Ерік проґавив навішену передачу, втративши з–під опіки Луку Тоні. Форвард «Баварії» вийшов сам на сам із голкіпером французів Купе, але пробив поспішно й не влучив навіть у площину воріт. Далі справи для віце–чемпіонів світу розгорталися ще гірше. На десятій хвилині травму отримав ключовий півзахисник «галів» Рібері, і Доменек вимушений робити незаплановану заміну — на полі з’явився Самір Насрі з «Марселя».

Французький захист діяв нервово. Усередині тайму знову не витримав Абідаль. Проспавши чергову передачу на Тоні, він у безнадійній ситуації завалив Луку на траву. Французи не тільки отримали пенальті, а ще й залишилися в меншості. Пірло з «позначки» пробив точно, чим фактично вирішив долю матчу.

Діючи вдесятьох, французи не здавалися. Однак італійці застосували своє улюблене «катеначчо» й довели справу до перемоги. Тьєрі Анрі дуже старався на вістрі атаки «галів», утім, було видно, що форвард «Барселони» перебуває не в найкращих кондиціях. І саме капітан французів у середині другого тайму підправив м’яч у власні ворота після удару Де Россі зі штрафного. Румуни на цей час уже поступалися голландцям, тож усім стало зрозуміло, хто буде другим чвертьфіналістом від цієї групи.

Роберто Донадоні, якого поспішили відправити у відставку, залишився на своєму посту. Його ж опонент, Доменек, після фінального свистка здивував футбольний світ, заявивши, що його найбільше хвилює... власне весілля. І попросив руки своєї коханої просто на післяматчевій прес–конференції. Вийшло дуже по–французьки...

Дмитро ОСТРОВСЬКИЙ

 

ТАБЛО

Група С

Румунія — Голландія — 0:2

Голи: Хунтелар, 54; ван Персі, 87

Суддя — Бузакка (Швейцарія)

Берн, «Стад де Сюїс»

Франція — Італія — 0:2

Голи: Пірло, 25 (пен.); Де Россі, 62

Вилучення: Абідаль, 24 (Ф)

Суддя — Міхел (Словаччина)

Цюріх, «Летцигрунд»

Підсумкова таблиця:

В Н П М О

1. Голландія 3 0 0 9–1 9

2. Італія 1 1 1 3–4 4

3 Румунія 0 2 1 1–3 2

4. Франція 0 1 3 1–6 1