Попереду — Сагайдачний, за ним — Катерина

18.06.2008

Пам’ятники Петру Сагайдачному та Катерині ІІ відкрили в Севастополі без гучних скандалів. Противники обох монументів — і гетьману, який воював, зокрема, проти Московського царства, і кривавій російській імператриці — влаштовували акції протесту, однак до такого протистояння з сутичками, яке було в Одесі, справа не дійшла.

Першим «запустили» пам’ятник Петрові Конашевичу–Сагайдачному. Він постав у бухті Омега. Скульптуру презентували громадськості в суботу, 14 червня, — у день, коли в Севастополі відбувалися всі урочистості з нагоди 225–річчя міста. На церемонії відкриття було керівництво міста, а також командування Військово–Морських сил України. Голова міськдержадміністрації Сергій Куніцин сказав, що відкриття пам’ятника в такий ювілей — символічне. «Тепер уже ні в кого не буде сумнівів у тому, що це українське місто», — заявив градоначальник, призначений Президентом. До речі, рекламні щити з вимогою відставки Куніцина севастопольські «регіонали» густо розставили навіть у центрі Києва.

Голова міської ради Валерій Саратов, який готував відкриття пам’ятника ще одному історичному персонажеві — Катерині ІІ, побачив у спорудженні монумента Сагайдачному ознаку «громадського миру». «Але толерантність, яка присутня сьогодні в місті Севастополі, та взаємна повага один до одного, яка реально є, дозволяють нам сьогодні, в день 225–річчя міста, з оптимізмом дивитися в майбутнє», — сказав «регіонал».

Через якихось півдоби пан Саратов уже відкривав пам’ятник Катерині ІІ. Аби уникнути можливих конфліктів, монумент презентували майже підпільно, о сьомій ранку. Пам’ятник, закладений у сквері на вулиці Леніна, спершу хотіли відкрити теж 14 червня, але міськрада не змогла надати весь пакет дозвільних документів. На відкритті монумента Саратов заявив, що рада таки порозумілася з держадміністрацією, і пам’ятник відкривається зі згоди обох сторін.

«Жодної домовленості не було, — відреагував у коментарі РІА «Новості» перший «зам» Куніцина Володимир Казарін. — Пам’ятник встановили вночі, відкриття призначили на ранній ранок, людей на відкриття запросили таємно. Мене дивує і пантеличить, що депутати міськради у своєму власному місті, встановлюючи пам’ятник важливої в історії особистості, діють нишком».

Севастопольська адміністрація виступала проти відкриття пам’ятника імператриці, бо перед тим відповідну заборону виніс суд. Але в підсумку два монументи — проукраїнський і проросійський — фактично «урівноважили» один одного.