У кожного своє диво

18.06.2008
У кожного своє диво

Голландець Робін ван Персі вражає ворота французів. (Фото Getty Images.)

Постулат, що рівень національних команд останніми роками поступово вирівнюється, знаходить своє підтвердження на полях Австрії й Швейцарії. Адже більшість перемог здобувається із різницею в один м’яч і в серйозній боротьбі. «Хлопчиків для биття» у фінальній частині Євро–2008 не виявлено, хоча саме таку роль заздалегідь відводили господарям першості. Водночас на загальному тлі вигідно вирізняються збірні Голландії та Іспанії — своїм атакувальним футболом вони завойовують прихильників навіть у таборах фанатів суперників. Хоча це зовсім не означає, що саме голландці й іспанці пройдуть якнайдалі турнірною дистанцією. «Щирий» футбол уже не раз наражався на прагматизм грандів...

 

Розжалувані гранди й «тотальні» тюльпани

Щоправда, ті самі гранди якраз і ризикують взагалі не потрапити до «плей–оф». У «групі смерті» чемпіони й віце–чемпіони світу перед учорашнім останнім туром опинилися в доволі скрутному становищі.

Італійці після нищівної поразки від голландців у першому турі на зустріч із румунами вийшли з максимально бойовим настроєм. До того ж Роберто Донадоні зробив аж п’ять змін у стартовому складі. Проте й лідери наших сусідів, Ківу й Муту, навчившись у серії А грати на результат, не збиралися викидати білий прапор.

Надійно оберігаючи власні тили, в другому таймі підопічні Віктора Піцурке підловили свій шанс. Форвард «Фіорентини» Адріан Муту скористався помилкою Дзамбротти й розстріляв ворота Буффона. Проте не встигли «жовті» відсвяткувати успіх, як ветеран італійців Крістіан Пануччі підключився до атаки і зрівняв рахунок ударом з близької відстані. До речі, захисник «Роми» став другим за віком гравцем, що відзначався в фінальних турнірах чемпіонатів Європи, — Пануччі в день матчу було 35 років і 61 день. Нове досягнення днем раніше встановив австрієць Івіца Вастич, котрий реалізував 11–метровий у ворота поляків у віці 38 років 257 днів. А попередній рекорд належав португальцеві Нене, який відзначився на далекому Євро–1984 в 34 роки 213 днів.

Італійці могли й програти — після того, як норвезький рефері Овребо побачив порушення правил із боку Пануччі в боротьбі з Даніелем Нікулає. Проте виручив Джанлуїджі Буффон — воротар «Ювентуса» парирував пенальті у виконанні того ж таки Муту.

Румунський захисник донецького «Шахтаря» Разван Рац знову провів на полі повний матч.

Ця нічия заплутала ситуацію в групі С, де перед дуелями вчорашнього вечора шанси на вихід до чвертьфіналу зберігали три претенденти. А першими до «плей–оф» із цього квартету пробилися блискучі голландці. Попри появу в складі французів Тьєрі Анрі, підопічні Марко ван Бастена просто «розкатали» віце–чемпіонів світу, забиваючи м’ячі на будь–який смак. Причому робили це дуже швидко.

Достроковий «плей–оф»

Другий тур завершувався в суботу іграми в групі D. У доволі рівному протистоянні шведів та іспанців спочатку відзначилися зіркові нападники Фернандо Торрес і Златан Ібрагімович. Проте доля трьох очок вирішилася в доданий арбітром час. Знову своє голеадорське вміння продемонстрував форвард «Валенсії» Давід Вілья, котрий записав на свій рахунок уже четвертий гол на Євро–2008 і достроково вивів іспанську збірну до чвертьфіналу.

У зустрічі греків і росіян поразка одного з суперників фактично означала для нього розставання з Австрією. Більше пощастило команді Гуса Хіддінка. Єдиний гол півзахисника «Зеніта» Костянтина Зирянова, який скористався помилкою голкіпера еллінів Нікополідіса, змусив чемпіонів Європи пакувати валізи.

Ще більш драматичним вийшов у неділю двобій завершального туру у квартеті А між збірними Чехії й Туреччини. За 20 хвилин до фінального свистка команда Карла Брюкнера вигравала з різницею у два м’ячі й подумки вже готувалася до чвертьфіналу. Проте колектив Фатіха Теріма зумів перевернути все з ніг на голову. За дощової погоди фатальної помилки припустився один із кращих воротарів світу — Петр Чех. Випустивши м’яч із рук прямо на ногу Ніхату Каведжі, він дозволив туркові зрівняти рахунок. А за півтори хвилини шоковані чехи проґавили ще один ривок форварда «Вільяреала» — від цього удару під поперечину слов’ян не врятував би жоден голкіпер. Таким чином збірна Чехії поступилася дорогою до чвертьфіналу Туреччині, а 68–річний Карел Брюкнер на прощання з командою отримав не надто приємні спогади.

У другій зустрічі неділі швейцарці нареш­ті здобули свою першу перемогу в фінальних частинах чемпіонатів Європи. Наставник збірної Португалії Луїс Феліпе Сколарі виставив на гру з господарями фактично другий склад, відтак і дозволив Якобу Куну розійтися зі своїми підопічними на мажорній ноті.

Принципова дружба

Понеділкові матчі в групі В, як і очікувалося, зробили другим учасником «плей–оф» від цієї компанії збірну Німеччини. «Бундестім» переграв свою погіршену копію, австрійців, за рахунок вищої майстерності. Хоча гольові моменти активно створювали обидва принципові суперники, м’яч у сітці побував лише одного разу, та й то після штрафного. Півзахисникові «Челсі» Міхаелю Баллаку вдався просто фантастичний постріл точнісінько в «дев’ятку» воріт Юргена Махо.

Не менш гарячі, ніж на полі, пристрасті вирували й на лавах запасних. Іспанський суддя Мехуто Гонсалес відправив наставників обох команд — Йоахіма Льова та Йозефа Хікерсбергера — стежити за матчем на трибуни через порушення правила технічної зони, суперечки з ним і між собою.

У підсумку німці, хоч і зі скрипом, вийшли до чвертьфінальної стадії, на якій завтра в Базелі зустрінуться з португальцями. У п’ятницю у Відні в другому чвертьфіналі поміряються силами турки й хорвати. Останні обіграли поляків навіть другим складом, хоча колектив Лео Бенхаккера ще мав теоретичні шанси на «плей–оф».

Маріуш Левандовський із «Шахтаря» відбігав за поляків перший тайм і заробив жовту картку, а його одноклубник Даріо Срна залишився в запасі «картатих» — берегти сили на чвертьфінал.

 

ТАБЛО

2–й тур

Група С

Румунія — Італія — 1:1

Голи: Муту, 55 — Пануччі, 56

Нереалізоване пенальті: Муту, 81 (Р)

Суддя — Овребо (Норвегія)

Цюріх, «Летцигрунд»

Голландія — Франція — 4:1

Голи: Кюйт, 9; ван Персі, 59; Роббен, 72; Снайдер, 90+2 — Анрі, 71

Суддя — Фандель (Німеччина)

Берн, «Стад де Сюїс»

Турнірна таблиця:

В Н П М О

1. Голландія 2 0 0 7–1 6

2. Румунія 0 2 0 1–1 2

3–4. Італія 0 1 1 1–4 1

3–4. Франція 0 1 1 1–4 1

Група D

Іспанія — Швеція — 2:1

Голи: Торрес, 15; Вілья, 90+2 — Ібрагімович, 34

Суддя — Вінк (Голландія)

Інсбрук, «Тіволі Ной»

Росія — Греція — 1:0

Гол: Зирянов, 33

Суддя — Розетті (Італія)

Зальцбург, «Вальс–Зіценхайм»

Турнірна таблиця:

В Н П М О

1. Іспанія 2 0 0 6–2 6

2. Швеція 1 0 1 3–2 3

3. Росія 1 0 1 2–4 3

4. Греція 0 0 2 0–3 0

* * *

3–й тур

Група А

Чехія — Туреччина — 2:3

Голи: Коллер, 34; Плашил, 62 — Арда, 75; Ніхат, 87, 89

Вилучення: Демірель, 90+2 (Т)

Суддя — Фрейдфельдт (Швеція).

Женева, «Стад де Женев».

Швейцарія — Португалія — 2:0

Голи: Якін, 71, 83 (пен.)

Суддя — Плауц (Австрія)

Базель, «Санкт–Якоб Парк»

Підсумкова таблиця:

В Н П М О

1. Португалія 2 0 1 5–3 6

2. Туреччина 2 0 1 5–5 6

3. Чехія 1 0 1 4–6 3

4. Швейцарія 1 0 2 3–3 3

Група В

Австрія — Німеччина — 0:1

Гол: Баллак, 49

Суддя — Мехуто Гонсалес (Іспанія)

Відень, «Ернст Хаппель штадіон»

Хорватія — Польща — 1:0

Гол: Класнич, 53

Суддя — Вассарас (Греція)

Клагенфурт, «Вертерзее»

Підсумкова таблиця:

В Н П М О

1. Хорватія 3 0 0 4–1 9

2. Німеччина 2 0 1 4–2 6

3. Австрія 0 1 2 1–3 1

4. Польща 0 1 2 1–4 1