Раз сестра, два сестра

18.06.2008
Раз сестра, два сестра

Катерина Бондаренко з першим значним трофеєм у своїй кар’єрі.

Насправді цього успіху могло й не бути. Катя запізно подала документи до посольства Великої Британії й уже не сподівалася, що встигне отримати візу до початку турніру в Бірмінгемі. Навіть збиралася зніматися зі змагань. Однак співробітники британського консульського відділу спрацювали оперативно — сестер Бондаренко у світі все–таки вже знають. Тож уродженки Кривого Рогу змогли вчасно потрапити до самого серця Англії, а 21–річна Катерина — вперше тріумфувати на турнірі серії WTА. Її перемога стала третьою для українського тенісу за часів незалежності після успіхів Наталії Медведєвої в 1993–му й Олени Бондаренко в 2006–му.

Турнір у Бірмінгемі має третю категорію й доволі невеликий призовий фонд — 200 тисяч доларів. Він став першим у двотижневій паузі між «Ролан Гарросом» і Уїмблдоном, куди тенісистки зібралися для перевірки своїх навичок гри на траві перед лондонським турніром із серії «Великого шолома». Склад суперниць виявився не надто зірковим, що дозволило обом сестрам Бондаренко потрапити до числа сіяних: Олені дали п’ятий номер, Каті — 12–й.

Зазвичай українки надають перевагу грі на ґрунтових кортах, тож видатних досягнень на швидкому покритті від них не чекають. Тому успішна хода, насамперед Бондаренко–молодшої, приємно дивувала. Згідно з турнірною сіткою, сестри мали зустрітися між собою в півфіналі. Однак якщо Катерина виграла свій чвертьфінал у чешки Петри Цетковської (7:6, 6:2), то більш іменита Олена несподівано капітулювала перед представницею Нової Зеландії Мариною Еракович (4:6, 5:7). Саме така нестабільність часто не дозволяє їй пробитися в пізніші стадії престижних турнірів і сходити щаблями табелю про ранги.

У півфіналі Каті випав шанс помститися Еракович за сестру, і вона впоралася з цим напрочуд легко— 6:3, 6:2. А от у вирішальному двобої суперниця випала «незручна» — бельгійка Яніна Вікмаєр. Хоч вона й не була посіяна серед 16 найкращих за рейтингом, спогади від зустрічей із Яніною в наших дівчат не надто приємні. Адже саме 18–річна Вікмаєр почергово обіграла обох сестер у лютневому матчі Кубка Федерації.

Проте Катерина зуміла проявити справжній бійцівський характер. У дуелі, що тривала 2 години 48 хвилин (для матчу на траві це доволі довго), українка таки схилила шальки терезів на свою користь. Причому проявила холоднокровність і впевненість у найважливіші моменти, двічі вигравши на тай–брейках — 7:6 (9:7), 3:6, 7:6 (7:4). Головним фактором, що визначив перемогу Бондаренко, сама Катерина назвала різноманітність своїх дій.

Цей успіх дозволив Каті заробити 31 тисячу доларів призових і піднятись у світовому рейтингу з 69–ї сходинки на 45–ту. Олена Бондаренко залишилися на 29–й позиції, Тетяна Перебийніс опустилася з 63–ї на 65–ту, а Марія Коритцева — з 68–ї на 71–шу. На вершині ж зосталася сербка Ана Іванович, а її співвітчизниця Єлена Янкович потіснила з другого місця на третє росіянку Марію Шарапову.

 

ДАЛІ БУДЕ

Спочивати на лаврах Бондаренко–молодшій ніколи. Уже вчора вона стартувала на ще одному турнірі ІІІ категорії — в голландському Гертогенбоші з призовим фондом 175 тисяч доларів. У матчі першого раунду проти Тамарін Танасугарн із Таїланду втомлена Катерина програла — 3:6, 3:6. Натомість виграли дебютні матчі в Країні Тюльпанів киянка Марія Коритцева (у господарки Аранчі Рус — двічі по 6:4) й Олена Бондаренко (у чешки Івети Бенешової — 6:4, 4:6, 6:4).