Вибір — націоналізм

14.06.2008

Днями соціологи з Центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» оприлюднили результати дослідження ідеологічних уподобань мешканців Львова.

Виявилося, що ідеологічний термін «націоналізм» до вподоби кожному четвертому львів’янину, тобто майже 25% опитанних. Водночас таку ідеологію, як «національна демократія», підтримали 28% респондентів (під час дослідження було з’ясовано думку 800 городян).

Соціалізм як ідеологію підтримує приблизно 3% мешканців Львова. А ось комуністам у «столиці Галичини» не поталанило взагалі — комуністична ідеологія тут заледве «нашкребла» 1% прихильників, та й то неповний. Трішки більше (на піввідсотка) у Львові підтримують ідеологію зелених.

«На жаль, люди ще мало розуміють термін «ідеологія» і, очевидно, мають певні упередження та застереження до цього терміну. Адже багато хто пов’язує цей термін лише з комуністичною ідеологією. Але так чи інакше, під час дослідження чітко виділилися дві течії — «націоналізм» та «національна демократія», до яких найприхильніше ставляться львів’яни», — коментує «Україні молодій» директор «Соціоінформу» Олексій Антипович.

Водночас, за словами львівського соціолога, понад 6% респондентів не підтримують жодної ідеології.