Президент почав з «А»

11.06.2008

Учорашній візит Президента, членів уряду та «губернаторів» у Кіровоград був присвячений вшануванню жертв Голодомору 1932—1933 років. Поки Віктор Ющенко ознайомлювався з виставкою робіт учнів дитячих шкіл мистецтв, присвяченою Голодомору, міністр культури і туризму Володимир Вовкун заїхав у обласний художній музей і познайомився з роботами більш світського характеру.

Потім державні діячі поїхали у філармонію, де відбулося третє засідання Координаційної ради з питань підготовки заходів у зв’язку з 75–роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні. Учасники з усієї України розповідали про роботу з вшанування жертв Голодомору в регіонах.

Одним із конкретних заходів стало відкриття пям’ятного знаку «Землякам, що загинули під час Голодомору 1932—33 років» у селі Високі Байраки, на який Президент поїхав відразу після наради. Пам’ятний знак з місцевого граніту трьох кольорів установлено в самому центрі села, поряд зі школою.

Тут таки Президент розпо­чав Всеукраїнську акцію «33 хвилини», ініційовану «Пластом» — Національною скаутською організацією України. Віктор Ющенко зачитав перші прізвища — на літеру «А», зі списку загиблих на території області під час Голодомору: «Антонюк Устим Іванович, село Паліївка». Після Президента прізвища загиблих читали учень місцевої школи та кіровоградські пластуни. Далі акція матиме продовження як у Кіровоградській області, так і в інших регіонах України.