Шкурне питання

07.06.2008
Шкурне питання

Сонце світить, наче навіжене. Може, додому підемо? (Фото Олега ВАСИЛЕНКА.)

Українці нарешті дочекалися пляжного сезону та з усіх сил кинулися «напрацьовувати» шоколадну засмагу. І в цьому немає нічого поганого, якщо людина знає прості правила безпечного пляжування. Але ж деякі «самогубці» можуть пролежати на піску від світання до смеркання! А потім людина дивується: чому це вона підсмажилася, наче на сковороді, ще й шкіра облазить, як на гадюці... Про те, як засмагнути і не «згоріти», як не підчепити на пляжі якусь шкірну заразу й навіщо обливатися підкисленою водою, «Україна молода» дізнавалася у головного лікаря Черкаського обласного шкіро–венерологічного диспансеру Костянтина Осауленка.

 

«Його вуха висіли, як два капшуки»

— Костянтине Федоровичу, у цьому сезоні до вас уже зверталися пацієнти, які постраждали від надмірної засмаги?

— Ні, поки не приходили. Але маємо багато хворих з алергічним дерматитом. Таку болячку спричиняє нечиста вода. У Черкасах це традиція: щойно починається купальний сезон, так ми й рятуємо людей від цієї недуги. Недавно ми вилікували 30–річного чоловіка, який страждає від алергії на сонце. У пацієнта були висипи на носі, а вуха висіли, наче два капшуки. Йому без сонцезахисних кремів на вулицю зась! Утім, кремом не обійдеться — пацієнту обов’язково треба носити бриль та сонцезахисні окуляри. Якщо так робитиме, то більше до нас не потрапить.

— Після екстремального пляжування опіки довго лікуєте?

— Таких любителів коричневої засмаги ми ставимо на ноги за 5—7 днів. Але, як свідчить практика, при незначних опіках люди здебільшого лікуються вдома. До нас біжать тільки тоді, коли на роботу треба йти, а опіки «не пускають». Тож підсмажені на сонці просяться на лікарняний. Пригадую випадок, коли люди відпочивали в човні на Дніпрі та й поснули там. Ох і попеклися! Наче раки, червоні були.

— Які засоби ви можете порадити як першу допомогу при сонячних опіках?

— Кисле молоко, сироватка, кефір. Дуже ефективним є аерозоль «Пантенол».

— Зараз побутує думка, що для здоров’я краще взагалі не засмагати. Як ви до цього ставитесь?

— Я не згодний із таким твердженням. А як же наші предки? Чого вони не вимерли від засмаги? Переконаний, що засмагати потрібно, адже під впливом сонячного ультрафіолету в людському організмі виробляється така потрібна річ, як вітамін D. Але в усьому треба знати міру. Пішли на пляж о 8–й ранку і до 11–ї години там ніжтеся. Така засмага чудова! Потім прийшли ввечері, о 17–й годині. А від 12–ї до 15–ї години, коли сонце так немилосердно шкварить, що неможливо і в тіні пролежати, нікому засмагати не раджу. Треба вводити себе у засмагу повільно. Бо коли багато сонця, то певним чином воно може провокувати ріст злоякісних клітин.

«Усі білі, а я такий коричневий!»

— А як бути з малими дітьми, які обожнюють плескатись у воді та будувати палаци з піску? З якого віку їм можна засмагати?

— Якщо дитині 1—2 роки, то водіть її на пляж з 8–ї і до 9–ї ранку. Адже у малюків дуже ніжна шкіра. А батьки що роблять? Цілий день самі смажаться на сонці до втрати свідомості, і діти поруч з ними. Потім у всіх шкіра пухирями береться.

— А кому пляж краще десятою дорогою обминати?

— Серед протипоказань до сонячних ванн — усі пухлини і такі шкірні хвороби, як червона вовчанка, яка виникає під впливом сонячних променів. Ми пропонуємо цим хворим носити здоровенні брилі, окуляри — «консервна банка» і на вулицю без сонцезахисного крему не виходити взагалі.

— А кремом для засмаги усім треба користуватися?

— Людям зі смаглявою шкірою не треба. І взагалі, крем для засмаги — це далеко не золото. Він дає лише колір і можливість похизуватися: «Усі білі, а я такий коричневий!». Крем не дозволяє засмазі проникати углиб шкіри, що не є добре. Я раджу засмагати натурально, тоді й колір шкіри буде гарний, і здоров’ю користь. Також прошу: звертайте увагу на виробника такого крему, дату і місце виготовлення. Перш ніж купити, вивчіть склад косметичного засобу. Поцікавтеся, які компоненти туди входять, на чому базується їхня дія. Це ж для вашої улюбленої шкіри і для вашого здоров’я. Отож думайте і дбайте про себе.

«То не засмага — то хімія»

— А що скажете про той крем, який рекламує «красиву і рівномірну бронзову засмагу всього за кілька днів»?

— То не засмага — то хімія, завдяки якій шкіра змінює колір.

— А як дерматологи ставляться до солярію?

— Позитивно, якщо в солярій ходить здорова людина. А головне — не зловживати штучним ультрафіолетом. Для здоров’я краще прийняти 10 сеансів, а не чекати шоколадного кольору, щоб бути схожими на темношкірих.

— Лікарі кажуть, що на пляжі можна не тільки згоріти, а ще й грибок підчепити. Часто таке буває?

— Авжеж. Спори грибів довго живуть і добре почуваються в теплих вологих місцях. А наші пляжі самі знаєте, які «чисті». Тому від такої болячки, як мікози ступнів, не застрахований ніхто.

— З якими проблемами шкіри до вас найчастіше звертаються люди?

— Усі болячки, які існують в дерматології, є й на Черкащині. До речі, загострення шкірних хвороб припадає на весняно –літній та осінній сезони. Ось незабаром, наприклад, коли масово зацвітуть квіти та почнеться кропіння городів, чекатимемо пацієнтів з контактним дерматитом. Це вже перевірено часом. В останні роки збільшилася кількість випадків склеродермії. Особливо серед чоловіків.

— Які симптоми цієї хвороби?

— Шкіра стає білого кольору, твердою, наче кирзовий чобіт, товстою, що її не можна взяти в складку. Склеродермія може бути на руках, ногах, сідницях, спині, на молочних залозах. Причини виникнення цієї хвороби невідомі. Але вона не передається від людини до людини.

«Не ходіть до чужих жінок»

— Які хвороби шкіри передаються?

— Тільки грибкові й короста. Коросту, яку спричинює коростяний кліщ, можна підчепити від хворої людини через руки, гроші, одяг, постіль. Красуня полежала на диванчику в білизні й залишила там коросту. А ви сіли на її місце — і маєте проблему. Тож не ходіть до чужих жінок, не лягайте в чужу постіль. Короста любить «селитися» між пальцями, на сідницях, грудях, животі. Кліщ сідає тільки на м’якеньке. Це парні висипи — в одному місці кліщ вліз, в іншому — виліз. Це єдина хвороба шкіри, коли тіло свербить тільки ввечері. До речі, коросту може «подарувати» людині й домашня свиня. В середньому за рік ми лікуємо до 30 осіб із коростою. Але ж не кожен звертається по допомогу до лікарів, а займається самолікуванням.

—  І чим лікуються ?

— Купують мазі в аптеках. Це в кращому випадку. Але зустрічаються й такі екзотичні знахарі, які можуть шкірну болячку своїми екскрементами намазати. Траплялися мені й такі пацієнти. Часто–густо буває, коли захворювання шкіри лікують, спалюючи над ним газету. Пригадую, лікував чоловіка з псоріазом. В нього вся голова була в опіках і страшних лусочках. І побрита. Зізнався, вже коли виписувався, що до діда–знахаря їздив. Той мазь дав таку пекучу, що пацієнт не знав куди подітися. Навіть у діжку з водою голову занурював, щоб легше стало. Звісно, псоріаз не вилікував...

— У багатьох із нас удома живуть коти та собаки. Ці тварини можуть спричинити шкірні захворювання?

— Причому частенько. От дитина кота за хвоста потягла: «Ой ти, моя киця!» — і має мікроспорію. Від собаки можна розжитися тріхофітією (це те, що в народі називають лишай стригучий). У дитини хороша голова, а на ній отака пляма, наче вистрижена, бо волосся випадає. Хворіють і батьки, тільки в них — висипи на шкірі. Такі випадки дуже часті. На щастя, це лікується легко і займає від 7 днів до півтора місяця. Правда, буває, батьки категорично відмовляються від госпіталізації дитини, кажуть: лікуватимемо вдома. Не маємо права змусити. Тому лікуються вдома, а тоді до нас все одно приходять.

— А для яких хвороб шкіри сонце є ліками?

— Сонце — це гарна профілактика грибкових та гнійних болячок. А для такої хвороби, як вітіліго, справді як ліки. Вітіліго — це коли шкіра не загорає, бо клітини не хочуть виробляти пігмент і на шкірі утворюються білі плями. І тут яке б лікування ми не призначали, але без сонця нічого не зробимо. Така ж картина і з лікуванням атипічних дерматитів: тут одужання залежить від сонечка на 40%.

— А щоб мати менше проблем зі шкірою, що треба робити?

— Не зловживати миттям у душі. Бо милом людина змиває водно–ліпідну плівку, яка захищає нашу шкіру від багатьох напастей. Чим частіше ви приймаєте душ, тим менші захисні властивості вашої шкіри. Але якщо ви щодня полюбляєте душ, то тут є вихід — шкіру треба підкислювати. Розведіть у воді кілька ложок оцту і сполосніть себе. Оце вам такий недорогий захист від гнійничкових та грибкових хвороб. Тож будьте здорові, і нехай шкірні питання вас ніколи не турбують! n