«Імперативний мандат міг би застерегти від спокуси»

07.06.2008

— Пане Павле, ви — член фракції БЮТ. Зараз у парламенті на вагу золота кожен голос демократичної коаліції, вона вже почала втрачати «бійців». Як ви ставитеся до запровадження жорсткіших норм імперативного мандату?

— Застосування норм імперативного мандату — це, насамперед, захист опозиції. Оскільки в минулому скликанні ВР були зафіксовані факти переходу певних депутатів з опозиційних фракцій до провладних. Імперативний мандат мав би застерігати від спокуси переходу депутатів із фракції у фракцію. Народ голосував за кандидата у складі конкретної політичної сили, і, ставши депутатом, він має залишатися в цій силі, у певній коаліції за участю цієї сили.

Але імперативний мандат потрібний і для забезпечення прав коаліції. Сьогоднішня ситуація підтверджує, що процес розхитування демократичної коаліції з боку деяких політичних сил продовжується. Про що свідчить вихід із коаліції двох депутатів.

— Фракції БЮТ часто закидають повне заперечення інакодумства та сліпе підкорення єдиній керівній позиції її лідерки. Ви вже стикалися з цим? Чи у БЮТ таки є дискусії?

— Насправді кожен депутат нашої фракції — це серйозна особистість із багатим життєвим, керівним, іншим досвідом. Тому керівництво фракції керується принципами поваги до кожного окремого депутата. Щодо плюралізму, то часто обговорення питань у фракції проходять дуже палко. Але завжди приймається єдине для всіх виважене рішення. І тут уже вмикаються механізми фракційної дисципліни. Коли рішення прийнято, БЮТ діє монолітно, злагоджено. Чим і відрізняється від багатьох політичних сил.

— Як один із наймолодших депутатів, чи не відчуваєте ви якоїсь «дідівщини» в парламенті? Чи якось групуєтеся з молодими колегами?

— Ніякої «дідівщини» в нашій фракції немає. Навпаки, я відчуваю дружню підтримку з боку більш досвідчених колег. Звичайно, знайомлюся і з багатьма з інших фракцій. Зараз ми обговорюємо ідею створити депутатську групу молодих нардепів для спільного відстоювання інтересів української молоді.

— Павле, як позначиться на вашій роботі те, що ви керували Спілкою молодих християн України?

— Упродовж 15 років я працював серед дітей, підлітків, молоді, тож знаю їхні інтереси, проблеми. Це буде однією із тем моєї депутатської діяльності. Аналізуючи будь–які проблеми нашого суспільства, зокрема й молодіжного середовища, я доходжу висновку, що більшість соціальних проблем — це наслідок зниження духовності, моральності підростаючого покоління, вади у вихованні. Тож мій досвід, пов’язаний із пропагуванням християнських цінностей серед молоді, знадобиться в ході підготовки законодавчих актів, які будуть спрямовані на вирішення цих проблем. І взагалі, я радий, що до влади приходить більше людей, які ставлять духовність і моральні принципи передусім. Як і наш Президент наголошує, що для країни дуже важливо зосередитися на духовному вихованні дітей.