Вогонь, сонячна батареє!

07.06.2008
Вогонь, сонячна батареє!

Стадіон «Санкт–Якоб Парк» у Берні.

За п’ятизірковою класифікацією оцінюють не лише готелі, а й стадіони. Арена «Ернст Хаппель» у Відні, де відбудеться фінал Євро–2008, є єдиним австрійським п’ятизірковим стадіоном. Спортивну споруду зведено ще 1931 року, у 1986–му вона пережила серйозну реконструкцію. Стадіон вміщує 53 тисячі глядачів.

Стадіон «Тіволі Ной» у місті Інсбрук збудований 2000 року і розрахований лише на 17,5 тис. глядачів, але до чемпіонату Європи його розширили до 30 тисяч.

Арену «Вальс–Зіценхайм» у місті Зальцбург зведено 2003 року, а в 2006–му доповнили ще одним ярусом, аби вмістити значно більшу кількість глядачів — 30 500.

Стадіон «Хіпо–Арена» в Клагенфурті спорудили минулого року спеціально до Євро–2008 і розрахували на 32 тисячі глядачів. Він обійшовся місту в 100 млн. доларів. Після закінчення чемпіонату кількість місць скоротять приблизно втричі, оскільки команда «Аустрія Кернтен», для якої він є домівкою, зайняла останнє місце в чемпіонаті Австрії, і глядачі не дуже тішать її увагою.

Тепер про чотири стадіони Швей­царії. Стадіон «Санкт–Якоб Парк» у Базелі, де сьогодні відбудеться перший матч Євро між господарями й командою Чехії, єдиний зі швейцарських стадіонів, якому УЄФА присудила чотири зірочки. Збудований 2001 року на місті старого стадіону за 215 млн. доларів. Щоб цей комплекс був прибутковим під час ігор національного чемпіонату, тут працюють 32 магазини та два ресторани.

«Стад де Сюїс» у Берні, як і арена в Базелі, оснащений сонячними батареями. У Берні вони — найбільші у світі серед спортивних споруд. Головна арена Швейцарії розрахована на 32 тисячі місць.

«Стад де Женева» з 2003 року та новенька арена «Летцигрунд» у Цюріху можуть приймати по 30 тисяч глядачів. Останній стадіон звели на місці старого, витративши 110 млн. доларів.