І знову чуже свято

07.06.2008
І знову чуже свято

На головному залізничному вокзалі Цюріха встановили композицію із величезних фігур футболістів усіх 16 команд—учасниць Євро-2008. (Фото Рейтер.)

Лише одного разу за роки незалежності України наші вболівальники відчули себе повноцінними учасниками великого футбольного свята — два роки тому під час чемпіонату світу в Німеччині. На XIII континентальній першості, яка відкривається сьогодні, ми знову виступаємо в ролі сторонніх спостерігачів. Однак інтерес до головної події року в «спорті номер один» серед наших любителів футболу очікується великий. Надто ж з урахуванням того, що наступне Євро має відбутися в Україні й Польщі. Тож нашим чиновникам належить на власні очі побачити, як організували свято футболу альпійські держави, і перейняти їхній позитивний досвід. Чемпіонат–2008 приймають по чотири міста з кожного боку: Базель, Женева, Берн, Цюріх (у Швейцарії) та Відень, Клагенфурт, Зальцбург, Інсбрук (в Австрії).

За відсутності на чемпіонаті української збірної ми з підвищеною увагою стежитимемо за чотирма представниками нашої вищої ліги. «Шахтар» делегував на турнір свого хорватського капітана Даріо Срну, поляка Маріуша Левандовського й румуна Развана Раца, а «Динамо» — хорвата Огнена Вукоєвича, який лише недавно підписав із киянами контракт.

Фаворитом нинішньої першості більшість букмекерів і фахівців вважають збірну Німеччини. Команда Йоахіма Льова останнім часом не хапає зірок з неба, проте традиційно бере своє характером і непоступливістю. Що ж до якихось відкриттів чи нових тенденцій, то знавці футболу сходяться на думці: такого на Євро–2008 не буде. Після минулого чемпіонату світу пройшло небагато часу, аби «вигадати» щось нове, та й узагалі, по завершенні клубного сезону в національних команд було надто мало часу, аби напрацювати новинки. Тож насамперед ми станемо свідками в’язкої боротьби й використання захисних тактик.

 

Група А: під зіркою Роналдо

Кращі шанси на вихід до чвертьфіналу з квартету А мають португальці. Особлива увага до підопічних бразильського тренера Луїша Феліпе Сколарі прикута не лише через срібні медалі команди на попередній першості, а, передусім, через наявність у ній «діаманта» — переможця Ліги чемпіонів у складі «Манчестер юнайтед» Кріштіано Роналдо. Звісно, лише на ньому одному збірна далеко не заїде, проте в обдарованого 23–річного нападника є солідна підмога з боку як досвідчених, так і молодих гравців.

Чеська команда прибула на турнір без свого капітана Томаша Росицьки — півзахисник «Арсеналу» не грає через травму ще з лютого. Найменше тренер Карел Брюкнер переживає за останній рубіж — захищатиме ворота кіпер «Челсі» Петр Чех. А от у інших ланках чехів обходитимуться без яскравих зірок, але середнього рівня футболістами пристойних європейських клубів.

У турецькій збірній переважають традиційно гравці учасників національного чемпіонату. Широкому загалу про щось говорять лише імена голкіпера Деміреля («Фенербахче»), півзахисників Емре («Ньюкасл») і Хаміта Алтинтопа («Бава­рія»), нападників Ніхата («Вільяреал») і Караденіза («Рубін»). Фатіх Терім вирішив обійтися без 36–річного культового форварда Хакана Шукура, який став кращим бомбардиром збірної в кваліфікації. Боротися ж із такими кадрами за щось більше, ніж вихід у «плей–оф», туркам навряд чи до снаги.

Роль аутсайдера групи відводять господарям чемпіонату — швейцарцям, опонентам нашої збірної по 1/8 фіналу «мундіалю»–2006. Найбільшими зірками в команді Робі Куна є захисник Сендерос з «Арсеналу», хавбек «Байєра» Барнетта й нападник дортмундської «Боруссії» Фрай.

Група В: «характерні» збірні

Керманич «бундестіму» Йоахім Льов опинився в незавидній ролі наступника Юргена Клінсманна, який привів збірну до бронзових медалей домашнього чемпіонату світу. Та попри це, тренер не скаржиться, а, більше того, висловлює впевненість, що його підопічні здатні стати першими на континенті. Основним голкіпером після відходу на пенсію Кана нарешті буде 38–річний Єнс Леманн, який днями перейшов з «Арсеналу» до «Штутгарта», а капітаном — Міхаель Баллак із «Челсі». Утім у контрольній зустрічі з білорусами німецький захист виглядав далеко не ідеально, пропустивши два м’ячі, а імениті форварди забили лише один, та й то із положення «поза грою»; нічию ж «забезпечив» автогол одесита Коритька.

За друге місце, що дає перепустку до чвертьфіналу, швидше за все, посперечаються поляки й хорвати. Основним козирем наших західних сусідів є досвідчений голландський наставник Лео Бенхаккер, завдяки якому «кадра» обскакала у кваліфікації навіть португальців. Балканці ж під проводом Славена Білича можуть похвалитися тим, що залишили за бортом Євро–2008 родоначальників футболу — англійців. Щоправда, бракуватиме хорватам серйозно травмованого форварда «Арсеналу» — екс–бразильця Едуардо Да Сильви.

Другим господарям першості, австрійцям, належить бути лише статистами. Найбільш іменитим у компанії Йозефа Хікерсбергера є колишній воротар «Арсеналу» Алекс Маннігер, який нині «працює» в «Сієні».

Група С: завдання — вижити

Цю четвірку команд недаремно назвали «групою смерті». Крім фіналістів минулого чемпіонату світу, італійців і французів (до речі, суперників збірної України по кваліфікації Євро–2008), сюди потрапили агресивна й прудка збірна Голландії (у чому колектив Михайличенка нещодавно переконався), а також «темна конячка» — команда Румунії.

Раймон Доменек вирішив обійтися без послуг нападника «Ювентуса» Трезеге, зате покликав дебютанта — забивного Гоміса з «Сент–Етьєна». У Роберто Донадоні болить голова через травму основного захисника Фабіо Каннаваро, котрий пропустить турнір. Прикро, але на тренуванні кращого футболіста світу і Європи 2006 року «зламав» партнер по збірній, захисник «Ювентуса» К’єліні. А 34–річний Філіппо Індзагі просто не вписався у схеми наставника.

Голландець Марко ван Бастен обділив своєю увагою ще одного «міланіста» — Зеєдорфа, Бабел же з «Ліверпуля» вибув зі строю через ушкодження у двосторонній грі.

Румунам, яких очолює Віктор Піцурке, не звикати до подібних суперників. Вісім років тому вони змогли вийти в «плей–оф» після суперництва з Німеччиною, Англією й Португалією. Основний форвард команди Адріан Муту з «Фіорентини» переконаний, що вдасться це його партнерам і тепер.

Група D: піренейці та інші

Останній квартет вважають найслабшим на турнірі, навіть попри те, що тут присутні чинні чемпіони Європи — греки. Щоправда, як–то кажуть, двічі в одну вирву снаряд не влучає, і мало хто вірить у можливість повторення командою німця Отто Рехагеля сенсаційного успіху чотирирічної давнини.

Однозначним фаворитом групи є іспанці, які, щоправда, давно забули смак великих перемог. Їхній головний тренер Луїс Арагонес розчарував уболівальників, не включивши до заявки народного улюбленця Рауля. Але й без 30–річного форварда «Реалу» досвідченому керманичу було з кого вибирати.

Не надто привабливу гру у виконанні збірної Швеції українці мали можливість побачити у стокгольмському спарингу з нашою командою. Колектив Ларса Лагербека може похвалитися лише зірковими нападниками — 36–річним Ларссоном та 27–річним Ібрагімовичем, який днями підписав новий контракт із «Інтером» і став найбільш оплачуваним гравцем серії А.

Більшість фахівців сходяться на думці, що росіянам подолати бар’єр групового раунду не вдасться. Голландський наставник наших східних сусідів Гус Хіддінк не включив до списку 23–х кращого бомбардира відбору Кержакова, а тепер переживає за стан травмованого Погребняка із «Зеніту».

 

СТАТИСТИКА

Переможці всіх ЧЄ:

Німеччина — 1972, 1980, 1996

Франція — 1984, 2000

СРСР — 1960

Іспанія — 1964

Італія — 1968

Чехословаччина — 1976

Голландія — 1988

Данія — 1992

Греція — 2004

 

ШАНСИ

Коефіцієнти букмекерів «Уїльям Хілл» на переможця Євро–2008:

Німеччина — 5 до 1, Іспанія — 6, Італія, Португалія — 7,5, Франція — 9, Голландія, Хорватія — 13, Чехія — 21, Росія, Греція — 23, Швейцарія — 26, Туреччина, Швеція,

Румунія — 40, Польща — 67, Австрія — 100.

Коефіцієнти «Уїльям Хілл» на кращого бомбардира Євро–2008:

Торрес — 9 до, Роналдо — 10, Клозе — 11, Тоні — 15, ван Ністелрой, Гомес, Вілья — 17, Анрі — 21, Подольськи — 23, Хунтелар — 29, Петрич, Баллак, Бензема — 34, Ібрагімович, ван Персі — 41.

 

ЕФІР

Матчі Євро–2008 в Україні можна буде побачити на трьох вітчизняних каналах. На загальнонаціональному УТ–1 працюватимуть аж п’ятеро «акул мікрофона»: запрошені з телеканалу «Мегаспорт» Роберто Моралес та Ігор Циганик, «вільний агент» Олександр Тунгаєв, а також двоє штатних співробітників — «людина, що завжди сміється», Володимир Тимошенко, та «аксакал», автор численних ляпів–афоризмів Сергій Дерепа. На супутниково–кабельному «Спорт–1» коментуватимуть Дмитро Джулай, Денис Босянок і Віктор Вацко. Крім того, очікується, що чотири поєдинки покаже канал ICTV — їх відкоментують Олександр Гливинський і Ігор Мірошниченко.