Чистота — за ваш рахунок

30.05.2008

У місті найбільше закидані непотребом кручі, пляжі та набережна Дніпра, а ще — вулиці в приватному секторі. 30 відсотків власників приватних будинків відмовляються укладати з комунальниками угоди на вивіз сміття. Їх штрафують аж... на 17 гривень. Люди платять і далі скиртують смердючі терикони, забруднюючи довкілля.

Достукатися до свідомості городян та підприємців узявся міський голова Сергій Одарич. Він звернувся до людей із листом, в якому була абетка про те, як сортувати сміття і до кого телефонувати, аби замовити транспорт для вивезення будівельних відходів.

Водночас міська влада заявила жителям Черкас, які не реагуватимуть на її прохання, що діятиме радикально і сама вивозитиме їхній непотріб. Тільки за такі послуги їм надходитимуть рахунки, які будуть не по 17 гривень. І як приклад, міські комунальники самі прибрали біля будинку на розі вулиці Пастерівської та бульвару Шевченка — вивезли сім машин сміття. А рахунок за цю роботу в сумі 3500 гривень направили власнику «хатинки».

«Аби очистити від сміття міські пляжі, що їх орендують приватники, ми навіть можемо взяти кредит. Ніскільки не сумніваюсь, що ці кошти повернемо, бо власники смітників заплатять значно більше, ніж витратять комунальники», — каже Сергій Одарич.

Окрім цього, міська СЕС заявляє, що більшість пляжів у Черкасах не мають огорожі, заросли кущами, черкащани там миють авто та вигулюють і купають собак. Отож влада міста зобов’язала власників пляжів поставити там контейнери для сміття, рекультивувати пісок, розчистити територію від чагарників та корчів, встановити таблички про заборону вигулювати собак та мити автомобілі, а межі запливу позначити буями.