Великий розмін?

23.05.2008

У Верховній Раді є традиція — вранці оголошують імена народних депутатів, які відзначають день народження. Вчора таке свято випало в спікера парламенту Арсенія Яценюка. Йому виповнилося 34. «Нашоукраїнка» Ірина Геращенко винесла іменинникові великий букет квітів, нардепи підтримали молодого спікера аплодисментами. Арсеній Петрович пожартував: «Я з задоволенням оголосив би цей день неробочим, але ця пропозиція не була підтримана».

Подарунком Яценюку мала б стати злагоджена робота Верховної Ради. Куди там! Порядок денний зайняв понад двадцять сторінок друкованого тексту, причому містив чимало складних для розгляду питань. Як, наприклад, кадрові зміни у Фонді державного майна. Насамперед ішлося про можливість злагодженої роботи в коаліції, але вона знову не виправдала сподівань.

Коаліціонери зашпорталися вже на першому питанні. Уряд вніс до парламенту законопроект, який виводив частину бюджету на 2008 рік в окремий закон. У цій частині йшлося про внесення змін або скасування низки норм законодавства. Власне, на цій базі розраховувався увесь бюджет. Але після того, як 101 народний депутат звернувся до Конституційного Суду з проханням дати оцінку конституційності законодавчих приписів у бюджеті, з’явилася загроза скасування цієї бази. Отож для того, аби перестрахуватися, уряд вніс до ВР проект, який допоміг би зберегти латки на бюджеті. «Я ще тоді заявляв, що треба було розмежувати ці питання в два окремі закони», — зауважив Голова ВР Яценюк.

Урядовий проект не дістав підтримки навіть у першому читанні — 221 «за» (голосів не додала фракція «НУНС», хоча урядовий проект підтримали навіть «єдиноцентристи»). Текст відправили на повторне перше читання. Народні депутати обурювалися, чому уряд не внесе нарешті зміни до бюджету, натомість і далі займається латанням дірок. Арсеній Яценюк, звертаючись до доповідача, міністра фінансів Віктора Пинзеника, сказав: «Я вкотре звертаю вашу увагу на необхідність внесення до Верховної Ради проекту змін до бюджету. Це не робиться уже чотири місяці. Ліміт завершився. Якщо не буде внесено проект змін, то не буде іншого виходу, як не розглядати інші законопроекти Кабінету Міністрів України».

БЮТівці засмутилися провалом першого голосування. Наприклад, Валерій Писаренко побачив у цьому зв’язок із розглядом питання про Фонд держмайна. «Ми побачили тут демонстрацію, — сказав нардеп Писаренко в коментарі «УМ». — Це пов’язано або з небажанням наших партнерів, або ж це спроба показати, що, як проголосували за законопроект уряду, так проголосують і по Фонду держмайна».

Справді, вчора в Раді мали розглядатися і питання ФДМ. Воно значилося на останніх сторінках порядку денного разом із рештою кадрових справ (призначення голови Антимонопольного комітету, віце–прем’єра тощо). Станом на 17.00, коли цей номер «УМ» здавався до друку, ще не було відомо, чи народні депутати до нього дійшли. «Сьогодні розгляд питань про звільнення і призначення нового керівника ФДМ, найімовірніше, не відбудеться, — припустив у коментарі «УМ» «нашоукраїнець» Ярослав Кендзьор. — У принципі, в коаліції є одностайність, що Валентину Семенюк треба звільняти. Але щодо призначення Андрія Портнова, то в нас у коаліції думки розходяться. Дуже мало людей, які готові підтримати кандидатуру Портнова в середовищі блоку «НУНС». БЮТівцям пропонується варіант: у зв’язку з певними обставинами, із певними, так би мовити, цинізмом і нахабством цієї кандидатури — запропонуйте іншу» (Портнов в останні дні відзначився різкими антипрезидентськими випадами. — Ред.).

Уранці з’явилася інформація, ніби БЮТ погодився запропонувати нового претендента. Але потім цю можливість заперечила сама Юлія Тимошенко. БЮТ начебто був готовий відмовитися від постанови про створення конституційної комісії в обмін на призначення Портнова.

Після чергової наради коаліції «нашоукраїнець» Тарас Стецьків повідомив журналістам, що можливість спільного голосування «НУНС» і БЮТ за відставку Валентини Семенюк із посади голови Фонду держмайна існувала. Але на Портнова «Наша Україна — Народна самооборона» не погоджується. У голосуванні за відставку Семенюк коаліціянтів був готовий підтримати також Блок Литвина.