Паспорт, танці, перегони

20.05.2008

Із 24 по 26 травня на аеродромі «Чайка» поблизу Києва відбудеться такий собі музичний фестиваль — Free Fat Fest (free fat з англійської перекладається, як «безкоштовний жир» — ймовірно, за аналогією з безкоштовним сиром). Сам фест нібито присвячений Дню Києва, але проводиться за межами столиці. За задумом організаторів, захід має зібрати чимало зірок клубної музики і, відповідно, неабияку кількість аудиторії — переважно молоді. Партнером фестивалю є Київський медіахолдинг, до якого входять муніципальні газети та телеканал «Київ», неодноразово розкритиковані конкурентами чинного мера Черновецького, зокрема, Віталієм Кличком через заангажованість та необ’єктивність у висвітленні мерських перегонів.

До чого тут вибори, коли йдеться про музику? Усе просто. Як пише «Телекритика», Free Fat Fest має стати найпомпезнішою невиправданою акцією серед усіх, які проводять кандидати у мери, а нинішня влада столиці покладає на нього цілком конкретні політичні цілі. До слова, організатори вперто мовчать про джерела фінансування цього грандіозного свята музики. Але у день виборів — 25 травня — тут, за межами столиці, хочуть бачити саме киян: показав паспорт зі столичною пропискою — отримуєш квиток удвічі дешевше! Ось такий безкоштовний жир — нове слово у світовій індустрії розваг. За чутками, зібравши на «Чайці» молодих киян, Льоня–Космос і Ко тим самим не дадуть їм можливості проголосувати за реальну альтернативу Черновецькому — Кличка, який має сталу підтримку серед молоді. До того ж, молоді, яка розважатиметься на фестивалі зі своїми паспортами, буде не до акції «Врятуй Київ — сховай бабусин паспорт!». Після тривалих танців чи вистачить сил дійти до виборчої дільниці?

Утім експерти вже зазначають, що ця ідея вплинути на явку виборців «кислотною музикою» не є ефективною. Запланованих сто тисяч киян на фесті — це лише 7 відсотків виборців. Та й де гарантія, що на «Чайку» приїде саме стільки, і що всі вони «проти Льоні»?

Головний конкурент Черновецького у боротьбі за крісло мера Віталій Кличко зараховує подібні музичні заходи до хаотичних подачок до свят, якими «космічна команда» вже відзначилася стосовно до пенсіонерів та працівників бюджетної сфери. Він вважає, що методи Черновецького та незаконне використання потужного адмінресурсу призведуть лише до поразки чинного мера. До речі, кілька судових позовів про незаконну агітацію з боку свого головного конкурента та членів його команди Кличко вже виграв.

«Після перемоги ми збережемо і значно збільшимо соціальні виплати, а ці подачки до свят замінимо гарантованими щомісячними бюджетними доплатами, — зазначає Віталій Кличко. — Адже Київ є найбільшим платником податків у державі. Ліквідація корупційних схем, а також справедливе й ефективне використання коштів столичного бюджету дозволить вже за рік піднести рівень життя у місті на якісно кращий рівень. Усе, що належить Києву, — належатиме киянам!».

У Блоці Кличка обурюються, що нинішня влада згадує про киян, особливо малозабезпечених, лише напередодні виборів. І тим самим показує, що люди, які віддали всі свої сили на будівництво та розвиток столиці, є для неї лише позбавленим гідності «електоратом», який можна купити за пайок. Натомість Кличко обіцяє, що киянам, які зробили значний внесок у матеріальний чи духовний розвиток міста, буде запроваджена персональна пенсія від мера. А для соціально незахищених киян буде запроваджено міську програму безкоштовного лікування та забезпечення медикаментами.