Київ — її Сталінград?

20.05.2008
Київ — її Сталінград?

Учора БЮТівці агітували проти Черновецького в дорожних заторах. (Фото Данила ІВАНІВА.)

Для Юлії Тимошенко Київ має «стати Сталінградом». На виборах у столиці лідерка БЮТ разом зі своєю силою повинна зазнати нищівної поразки — на цьому нібито наголосив під час однієї з останніх нарад із фракцією «НУНС» Віктор Ющенко. Принаймні так стверджує в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня» міністр внутрішніх справ, лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко. За його словами, Президент наполягає на тому, що фракція «Нашої України» у майбутньому скликанні Київради має увійти в коаліцію з «переможцями виборів», але в жодному разі — з БЮТ. «Ні для мене, ні для членів мого списку такі умови Президента неприйнятні», — наголосив Луценко.

У свою чергу голова президентського секретаріату Віктор Балога в інтерв’ю телеканалу «1+1» заявив, що Блок Тимошенко готується до зриву київських виборів. «Ми бачимо елементи повної мобілізації однієї політичної сили, я скажу прямо — це БЮТ, який фактично готується до нового Майдану. Це говорить про те, що вони вже змирилися з поразкою на виборах міського голови 25 травня», — сказав Балога. Керівник СП вважає, що є два варіанти подальшого розвитку подій: або мобілізація Майдану, або — зрив виборів. «А коли говориться про мобілізацію, то це говорить, що ця політична сила хоче ініціювати спроби нових перевиборів до Верховної Ради ще в цьому році», — висловив свою думку Балога.

Раніше про те, що у зриві виборів до Київради та на посаду міського голови столиці зацікавлений БЮТ, заявляв і голова Комітету виборців України Ігор Попов. Підставою для цього, як вважають у КВУ, є те, що фактично ініціювавши позачергову виборчу кампанію в Києві, БЮТ провів її невдало і, ймовірно, у наступному скликанні міської ради матиме ще менше голосів, ніж у попередньому.

Однак у Блоці Тимошенко цю версію категорично заперечували, назвавши її «надуманою і безпідставною». БЮТ активно проводить виборчу кампанію і вигадує нові й нові креативні ідеї — скажімо, вчора на столичних заторах проводили акцію «Звільни місто від пробок», розтягнувши плакати з гаслом: «Черновецький — головна пробка Києва». Сама Юлія Тимошенко теж не цурається участі у виборах, особисто зустрічаючись із мешканцями різних районів столиці. На вихідних, скажімо, вкотре переконувала виборців Деснянського району в тому, що не бачить альтернативи демократичній коаліції. А що останнім часом вона свариться із Банковою, то, мовляв, потрібно ж було «показати зуби», аби прийняти «пакет антиінфляційних законів» у парламенті, який не хоче працювати.