Президентові ЗАКОНало

20.05.2008

Епопея з законом, який сварив український політикум більше року, добігла кінця. Президент підписав закон про Кабінет Міністрів, ухвалений парламентом минулого тижня. Відтак канув у лету старий документ, який був ухвалений силами коаліції «регіоналів», соціалістів і комуністів минулого року і містив багато невідповідностей Конституції.

Що ж передбачає цей проект? Головний висновок — він дещо послаблює уряд і робить його більш залежним від Президента. Зокрема, глава держави отримує право відхиляти кандидатуру Прем’єр–міністра, котру йому подає коаліція. Він може реалізувати це право, якщо порушено процедуру висування кандидатури, а також «невідповідності запропонованої кандидатури вимогам до члена Кабінету Міністрів». Натомість закон про Кабмін у редакції Мороза—Януковича дозволяв коаліції самій вносити кандидатуру Прем’єра на розгляд ВР, якщо Президент забарився із візою.

Також Президент відвоював міністрів оборони і закордонних справ. Якщо в попередньому проекті Верховну Раду наділяли правом внести подання на звільнення цих урядовців, то тепер такий крок без відома і схвалення Президента не пройде. Глава держави також отримав право вносити до ВР пропозицію про розгляд питання щодо відповідальності уряду.

Глава держави посилюється не тільки в кадровій політиці. Зокрема, закон зобов’язав Кабінет Міністрів виконувати рішення Ради національної безпеки і оборони, які введені в дію указами гаранта.

На відміну від Президента, керівник уряду дещо послаблюється. Так, призначення заступників міністра відбуватиметься за поданням «профільного» міністра, а не Прем’єр. У новому законі вилучено норму, що передбачає право Прем’єра координувати роботу міністерств та інших органів виконавчої влади.

Дмитро ШАМОНОВСЬКИЙ