Українці подались у вікінги

13.05.2008
Українці подались у вікінги

Президенти України й Литви на прес–конфереції у Вільнюсі. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Це одна з угод, яку підписано в рамках офіційного візиту Президента України Віктора Ющенка до Вільнюса. Власне транспортний коридор «Вікінг» діє з 2003 року — це шлях від одеського Іллічівська до Клайпеди довжиною 1700 км. На подолання його витрачається 58 годин. Завданням угоди про розвиток «Вікінга», яку підписали вчора міністри транспорту трьох країн — України, Білорусі, Литви, — є розбудова існуючих автодоріг та залізниць у цьому коридорі, спрощення митних процедур на кордонах.

Окрім того, було підписано угоди про довгострокову співпрацю в торговельно–економічній, науково–технічній та культурній галузях. Конкретно ці домовленості можуть вилитися в кілька проектів, зокрема в участь українських фахівців у будівництві до 2015 року атомної електростанції у Литві, в експорт української електроенергії до цієї країни Євросоюзу. Україна може постачати приблизно 20% необхідної Литві електроенергії, головне зараз — домовитися з Білоруссю про транзит цієї електроенергії через їхні лінії електропередач, сказав міністр палива та енергетики Юрій Продан.

Щодо політичних домовленостей, то пре­зиден­ти Віктор Ющенко й Валдас Адамкус обговорили питання створення спільного українсько–польсько–литовського батальйону. Крім того, було підписано актуальну заяву, в якій обидві держави закликали Росію відмовитися від рішень щодо розвитку відносин із сепаратистськими республіками Грузії — Абхазією та Південною Осетією.