Президентська проповідь

13.05.2008

Після трьох тижнів відпочинку поза куполом Верховна Рада збирається на пленарне засідання. Якщо все буде добре, то перед парламентаріями нарешті виступить Президент України Віктор Ющенко зі щорічним посланням. Промова глави держави вже кілька разів переносилася через блокування трибуни ВР і нездатність сформувати порядок денний.

Загрози знову були. БЮТ нібито пригрозив заблокувати трибуну ВР, якщо сьогодні першим питанням не розглядатиметься зміна керівництва Фонду держмайна. Однак насторожило те, що про таку позицію БЮТ заявив представник Партії регіонів Олександр Єфремов. Голову ВР Арсенія Яценюка перспектива блокування трибуни однією з правлячих сил здивувала, тому він порадив коаліції не перекладати свої проблеми на весь парламент, а «сісти за стіл і домовитися».

Як повідомив журналістам по завершенні погоджувальної ради «тимошенківець» Андрій Шкіль, рада коаліції вчора вночі або сьогодні зранку планувала ініціювати зустріч з Президентом за участі Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, щоб обговорити суперечливі питання всередині демократичної більшості. Зокрема, йдеться про «кадрові питання» (передусім — у Фонді держмайна).

Наразі в порядку денному вівторка першими питаннями значаться послання Президента і складення присяги суддями Конституційного Суду та членами Вищої ради юстиції, а потім парламент має розглянути в другому читанні закон про Кабмін.