Перший присмак сенсації

13.05.2008
Перший присмак сенсації

Останніми роками вітчизняні любителі гри з помаранчевим м’ячем настільки звикли до фінального протистояння між «Києвом» і «Азовмашем», що інший варіант розвитку подій мало хто передбачав. Порушником спокою став «завжди третій» «Хімік». Хоча після важкого торування командою з Південного шляху до півфіналу крізь бастіони миколаївців важко було повірити в сили представника Одеського регіону.

Перевертати історію з ніг на голову «Хімік» почав у півфіналі. Причому з першого ж виходу на майданчик у Маріуполі. Колектив Дмитра Базелевського виграв у «Азовмаша» один із двох гостьових двобоїв півфіналу, дав бій чемпіону і в другому, хоча й поступився.

Щоправда, коли в Південному команда словенця Мехмета Бечировича виграла третій матч серії до трьох перемог, здавалося, «хіміки» викинуть білий прапор. Та на День Перемоги бронзовий призер у своєму спорткомплексі «Олімп» знову змусив маріупольців капітулювати.

Схоже, недаремно Дмитра Базелевського призначили наставником команди українців у недав­ньому «Матчі всіх зірок» вітчизняної суперліги. Молодий тренер зумів перелаштувати гру «Хіміка» з сербського вектора, зробивши ставку на інших виконавців. Звісно, без легіонерів не обійдешся. Перші скрипки нині грають американці Уайкін Келлі й недавнє придбання — Джарріус Джексон, а також переможець конкурсу кидків згори в тому–таки зірковому уїк–енді — канадець Олу Фамутімі. Проте все голосніше заявляють про себе й наші співвітчизники. У остан­ньому матчі проти «Азовмаша» по 13 очок набрали молоді Андрій Агафонов і Олександр Кольченко; Андрій Корочкін записав до свого активу 9 пунктів.

Перемога «Хіміка» над «Азовмашем» як несподіванка вже начебто й не сприймаються. Адже крім двох виграшів у чемпіона в «плей–оф», команда Базелевського двічі побила маріупольців і в регулярному чемпіонаті, що не вдавалося жодному іншому клубу. Проте про справжню сенсацію можна було б говорити, якби хлопцям із Одещини вдалося вийти до фіналу. П’ятий матч півфінальної серії відбувся в Маріуполі вчора ввечері...

А от де несподіванками не пахло й близько, так це в парі «Політехніки» й «Києва». Львів’яни, пробившись до четвірки кращих команд країни, й так стрибнули вище стелі сподівань — своїх, керівників клубу, журналістів. Шансів створити щось більше столичний інтернаціонал Томо Махорича підопічним російського фахівця Валентина Вороніна не дав.

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга. Півфінали. «Хімік» — «Азовмаш» — 75:89 (Джексон (24) — Делінінкайтіс (17)), 79:70 (Келлі (18) — Мещеряков (12+5 підбирань); серія до трьох перемог — 2:2), «Політехніка» — «Київ» — 67:89 (Гуртовий (19) — Стек (16); серія — 0:3).

* * *

НБА. «Плей–оф». 1/4 фіналу. Західна конференція: «Лейкерз» — «Юта» — 120:110, 99:104, 115:123 (Фесенко «Ю» — до заявки не потрапляв; серія до чотирьох перемог — 2:2); «Сан–Антоніо» — «Нью–Орлеан» — 110:99, 100:80 (серія — 2:2). Східна конференція: «Орландо» — «Детройт» — 111:86, 89:90 (серія — 1:3); «Клівленд» — «Бостон» — 73:89, 108:84 (серія — 1:2).