Конкуренція внутрішня — провал міжнародний

13.05.2008
Конкуренція внутрішня — провал міжнародний

Олександр Воробйов не зміг у Лозанні підтвердити звання чемпіона Європи. (Фото Рейтер.)

Із десяти попередніх континентальних форумів, коли наша збірна стала виступати окремою командою, без нагород вона поверталася два рази — 1998 року з Санкт–Петербурга й 2002–го — з грецьких Патр. На жаль, нинішня першість, що відбулася наприкінці минулого тижня в мальовничій швейцарській Лозанні, стала продовженням серії безмедальних турнірів.

Як відомо, ліцензії на Олімпійські ігри гімнастам роздали на минулорічному чемпіонаті світу в Штутгарті. Наші чоловіки там осоромилися по повній програмі, ставши в командному заліку 13–ми й отримавши право послати до Пекіна лише двох своїх представників. Тому цьогорічні старти для українців перетворюються на своєрідний національний відбір на Олімпіаду. Як каже головний тренер збірної Анатолій Шемякін, дует кращих наші фахівці визначать за підсумками двох стартів — чемпіонату Європи й чемпіонату України, що відбудеться в червні.

На контрольному старті в Лозанні наші гімнасти своїх наставників не порадували. У кваліфікації командного турніру українці посіли високе третє місце, поступившись лише росіянам і німцям. Високе — тому що останній подібний успіх «синьо–жовтих» датований аж 2000 роком у Бремені. Проте у фінальних змаганнях підопічні Анатолія Шемякіна й Ігоря Коробчин­ського опустилися на шосту позицію, провалившись у вільних вправах і на коні. За збірну виступали Валерій Гончаров, Олександр Воробйов, Роман Зозуля, Микола Куксенков і Олександр Супрун. Призерами ж стали колективи Росії, Німеччини й Румунії.

Абсолютну першість на чемпіонаті Європи не розігрували, хоча неофіційний залік за підсумками командного турніру організатори оприлюднили. У ньому Куксенков став четвертим, тоді як ніхто з його партнерів не потрапив навіть до числа 24 кращих.

Наші спортсмени також взяли участь у двох фіналах окремих видів. Минулорічний тріумфатор континентального форуму на кільцях луганчанин Воробйов цього разу виявився лише шостим. А олімпійський чемпіон на поперечині, харків’янин Гончаров, у вправі на брусах набрав четверту суму балів. Хоча, якби в фіналі Валерій показав такий же результат, як і в кваліфікації, то міг би посперечатися за нагороду найвищого ґатунку з чемпіоном світу Мітею Петковшеком зі Словенії.

Золоті ж медалі турніру в Лозанні, крім Петковшека, здобули: німець Гамбюхен (поперечина), росіянин Голоцуцков (вільні вправи), поляк Бланік (опорний стрибок), голландець ван Гельдер (кільця) й угорець Беркі (кінь).

Попри невтішний виступ, саме Гончаров і Воробйов залишаються голов­ними претендентами на дві путівки на Ігри–2008 від України. Але всі крапки над «і» має розставити національна першість.

Єдиною втіхою українців у Швейцарії стало третє місце Віктора Степаненка в змаганнях юніорів на коні. У багатоборстві Петро Пахнюк обійняв п’яту позицію. На цьому ж рядку протоколу опинилися наші юні співвітчизники і в командному турнірі.