НОВИНИ ПЛЮС

05.05.2008

Підтримка Європи

Усі 17 президентів країн Центральної та Східної Європи одностайно висловилися за прийняття всіх балканських країн та України до Європейського Союзу й НАТО. Як повідомляє «Німецька хвиляй, про це йдеться у фінальному документі саміту лідерів країн Центральної та Східної Європи, що завершився в македонському місті Охрім. На думку учасників саміту, «без цих країн–кандидатів Європейський Союз і НАТО будуть неповноцінними».

Лідери центрально– та східноєвропейських країн розглянули також питання енергетичного забезпечення у майбутньому та ситуацію з незалежним Косовом.

Вороги вільного слова

Мер Києва Леонід Черновецький удруге поспіль очолив всеукраїнський антирейтинг «Вороги преси». Цей перелік оприлюднили Інститут масової інформації та Незалежна медіа–профспілка з нагоди Всесвітнього дня свободи слова, що відзначався 3 травня, на підставі моніторингу порушень прав журналістів та висновків 50 незалежних експертів і провідних журналістів. Черновецького звинувачують у тому, що «за 2007 рік київські ЗМІ перетворили на рупор міської влади», зокрема було запроваджено цензуру в газетах «Вечірній Київ», «Хрещатик» та на ТРК «Київ».

Друге місце посів мер міста Нова Каховка Володимир Коваленко — оскільки журналісти, що його критикують, отримують погрози на свою адресу. Крім того, свого часу було скоєно напад на журналіста газети «Нова Каховка» Костянтина Іванова. На третьому місці — народний депутат від БЮТ Антон Яценко, який судився з журналістом Андрієм Марусовим і тижневиком «Дзеркало тижня» з вимогою спростувати як неправдиве офіційне припущення КРУ про те, що Яценко чи його близькі родичі можуть бути серед засновників Тендерної палати. На початку 2008 року Яценко також виступив з ініціативою відновити кримінальну відповідальність журналістів за наклеп.

Наступні місця посіли мери Слов’янська (Донецька область) Валентин Рибачук, Харкова — Михайло Добкін, Львова — Андрій Садовий та Ладижина (Вінницька область) — Валерій Коломойцев, лідер Соцпартії Олександр Мороз, в.о. гендиректора ВАТ «Турбоатом» Віктор Суботін та депутат Рівненської обласної ради, головний лікар обласної клінічної лікарні Мирослав Семанів.