«Чорна кицька» між гілками влади

05.05.2008

Повною несподіванкою для голови Чернігівської обласної ради Наталії Романової стало розпорядження голови облдержадміністрації Володимира Хоменка про виключення її зі складу колегії ОДА. Причин такого рішення Романовій не пояснили. «Я завжди вважала, що в колегії облдержадміністрації присутня не як голова обласної ради, а як представник усього депутатського корпусу області, — зауважила пані Наталія на прес–конференції з цього приводу. — Для мене важливо, щоб на місцевому рівні представницька і виконавча влада працювали як один–єдиний тандем, і щоб на виході кожна громада, кожен громадянин мали якісну послугу».

Говорячи про співпрацю двох гілок влади на Чернігівщині, голова обласного «парламенту» намагалась вирівняти гострі кути, однак не могла не висловити занепокоєння стосовно того, що система, яка раніше засвідчувала повагу до депутатського корпусу, тепер перестає працювати. За словами Романової, звернення, які останнім часом подавала обласна рада до облдержадміністрації, залишилися без відповіді. Серед них — і доручення, які були проголосовані на сесії обласної ради, в тому числі щодо коштів «Укрнафти» («УМ» нещодавно писала про цю ситуацію).

Як нагадала Наталія Андріївна, рада доклала неабияких зусиль, аби з виділенням земельних ділянок для ВАТ «Укрнафта» була профінансована «Програма соціально–економічного розвитку Чернігівської області на 2007 рік» у розмірі 5,5 мільйона гривень. Право на користування земельними ділянками надає облдержадміністрація. А депутати мають право знати, куди використані 2 мільйонів 920 тисяч гривень, які отримала область. «У нас такої інформації немає, хоча було прийнято відповідне доручення, — наголосила Романова, зауваживши: — Не хочу, щоб склалося враження, що це конфлікт. У цьому випадку ми ведемо мову про збереження найбільш ефективних методів співпраці гілок влади».

Серед можливих причин появи згаданого розпорядження облдержадміністрації голова облради назвала питання щодо виділення 240 га землі в Козелецькому районі приватним особам, з приводу якого депутати обласної ради від БЮТ, «Нашої України» і Партії регіонів направили запит до Кабінету Міністрів. «Земельна зона повинна контролюватися як депутатським корпусом, так і виконавчою владою, — наголосила Наталія Романова. — Тим більше земля запасу, резерву не може роздаватися людям, якщо існують сумніви щодо правомочності їхнього відношення до цих земельних ділянок».

Лідери депутатських фракцій облради, які були присутні на прес–конференції, також не могли зрозуміти позицію облдержадміністрації і пояснити, чому між гілками влади пробігла чорна кицька. Одні вважали це прикрою помилкою, інші — наслідком політичних процесів, які зараз відбуваються у верхніх ешелонах влади. Адже Наталія Романова представляє в облраді БЮТ, а «губернатор» Володимир Хоменко — креатура секретаріату Президента.