«Зеніт» — у Манчестер, «Манчестер» — у Москву

05.05.2008
«Зеніт» — у Манчестер, «Манчестер» — у Москву

Першотравень став для Олівера Кана дуже сумним святом. (Фото Рейтер.)

Після єврокубкових півфіналів у Росії став популярним анекдот: «Челсі» їде до Москви на фінал Ліги чемпіонів. Ми таки побачимо тих, хто грає за гроші від нашої нафти!»

Справді, клуб російського нафтового магната Романа Абрамовича вперше в історії гратиме у вирішальному матчі Суперліги, і вперше фінал ЛЧ відбудеться в Москві (21 травня на стадіоні «Лужники»). Цей фінал буде суто анг­лійським, адже «Барселона» за два матчі так і не змогла бодай раз уразити ворота «Манчестер юнайтед» (усе вирішив м’яч Пола Скулза, забитий у дебюті вівторкової зустрічі після «обрізки» італійського захисника каталонців Джанлуки Дзамбротти). Таким чином, «МЮ» й «Челсі» матимуть змогу з’ясувати стосунки ще раз, на міжнародному рівні, вже після того, як хтось із них поступиться в суперництві за «золото» англійської прем’єр–ліги.

Футболісти «Челсі» довели свою зверхність над «Ліверпулем» у півфінальному англійському дербі. «Аристократи» на своєму стадіоні «Стемфорд Брідж» не програвали британським командам уже понад чотири роки — не поступилися й амбітним підопічним Рафаеля Бенітеса. Цей поєдинок був значно цікавішим і динамічнішим за протистояння «МЮ» — «Барса». Хоча два українські Андрії — Воронін та Шевченко — знову не зустрілися на полі: Ворона не потрапив навіть до заявки «червоних», а Шеву наставник «синіх» Авраам Грант випустив на заміну лише за хвилину до закінчення овертайму, тож наш нападник устиг торкнутися м’яча тільки раз. Зате він найпалкіше вітав героя матчу — Дідьє Дрогба, котрий відкрив рахунок у першому таймі, вдало зігравши на добиванні, і зробив «контрольний постріл» у додатковий час, коли скористався ювелірною передачею Ніколя Анелька. Загалом, гості перехоплювали ініціативу лише в другому таймі, тож результат — 3:2 на користь «синіх» — є закономірним. При цьо­му гол «мерсісайдського» форварда Райана Бабеля на 117–й хвилині вийшов курйозним: лондонці вже розслабилися, і голкіпер Петер Чех проґавив «метелика» з 30 метрів.

А у фіналі Кубка УЄФА 16 травня на стадіоні «Сіті оф Манчестер» в однойменному місті зустрінуться пітерський «Зеніт» та «Рейнджерс» із Глазго. Шотландський клуб зіграв від глухої оборони на полі італійської «Фіорентини» — нуль голів у двох матчах, тож усе вирішила серія пенальті. Спочатку воротар флорентійців відбив удар Баррі Фергюсона. Але надалі «рейнджери» били влучно, тоді як у складі «фіалок» схибили Фабіо Ліверані (його постріл парирував Ніл Александер) та славнозвісний Крістіан Вієрі (вище воріт).

Головною ж сенсацією єврокубкових півфіналів став розгром чемпіонами Росії–2007 «Баварії» — команди, яка майже гарантувала собі титул чемпіона Німеччини–2008. Побиття легендарного клубу на переповненому стадіоні «Петровський» почалося з того, що Павло Погребняк зі штрафного пробив мюнхенську стінку, тож дезорієнтований Олівер Кан пропустив м’яч майже по центру воріт. І це — в матчі, який, швидше за все, став останнім міжнародним поєдинком у кар’єрі видатного 38–річного голкіпера (!). Надалі «зенітівці» (і серед них — українці Анатолій Тимощук й Олександр Горшков) надійно діяли в обороні та ще тричі ловили гостей на контратаках. Загалом — 4:0! Слід зауважити, що в складі господарів не було Аршавіна й Ширла, котрі пропускали цю гру через перебір жовтих карток. До речі, у Манчестері не зіграє автор дубля у ворота Кана — Погребняк на рівному місці отримав дискваліфікаційний «гірчичник».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінали. Матчі–відповіді. «Челсі» (Англія) — «Ліверпуль» (Англія) — 3:2 (Дрогба, 33, 105; Лемпард, 98 (пен.) — Ф. Торрес, 64; Бабель, 117; перша гра — 1:1), «Манчестер юн.» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:0 (Скоулз, 14; 0:0).

Кубок УЄФА. Півфінали. Матчі–відповіді. «Зеніт (Росія) — «Баварія» (Німеччина) — 4:0 (Погребняк, 4, 73; Зирянов, 39; Файзулін, 53; 1:1), «Фіорентина» (Італія) – «Рейнджерс» (Шотландія) — 0:0 (дод. час; вилучення: Кузен, 109 («Р»); 0:0; пен. — 2:4).