«Демпінг» від Спілки письменників

25.04.2008

Повідомлення про те, що половина Одеського будинку творчості уже два роки як не належить Національній спілці письменників для членів НСПУ з Південної Пальміри стало новиною. До 21 квітня, коли сайт «Реальна політика» опублікував фотокопії документа про купівлю-продаж, місцеві письменники не мали уявлення ані про сам факт підписання такого договору, ані про обсяги коштів, виручених Літературним фондом НСПУ за колишню спілчанську нерухомість на березі Чорного моря.

«Ніяких відомостей, а тим більше документів чи їхніх копій про продаж майнового комплексу, ніхто з нас, місцевих літераторів, не бачив», — зауважив у розмові з кореспондентом «УМ» член НСПУ Станіслав Стриженюк.

Згідно з документом, розміщеним на сайті, комплекс будівель площею півтори тисячі квадратних метрів на приморській території був проданий... за 52 тисячі доларів. «Зрозуміло, що письменників обкрадено...» — констатує Стриженюк. Схоже враження і в Миколи Палієнка, який донедавна очолював профспілкову організацію Одеського обласного відділення НСПУ. «От зустрінуся 25 квітня у Павлограді з головою спілки Володимиром Яворівським і спробую все з’ясувати, — пообіцяв пан Палієнко. — Бо у нас в Одесі нічого про збут приміщень Будинку творчості не відомо».

«У цьому мікрорайоні лише за земельну ділянку площею півтори тисячі квадратних метрів можна виручити багатомільйонні кошти, — зауважує й письменник Богдан Сушинський. — Але то справа столичного Літфонду і керівництва спілки». Хоча, як зазначив пан Сушинський, будували свого часу спальні корпуси, бібліотеку, їдальню та інші будівлі на кошти-відрахування від письменницьких гонорарів.

Лише голова Одеської обласної організації НСПУ Геннадій Щипківський підтвердив «УМ», що йому відомо про «зведення комерційною фірмою двох будівель» на території Будинку творчості. «Але на яких умовах ведеться будівництво, я не знаю, і це мене не цікавить, — наголосив Геннадій Павлович. — Досить того, що в курсі справ голова Національної спілки письменників. Можу лише додати, що обласна організація НСПУ до Будинку творчості не має жодного відношення».

Приміщення, про які йдеться, були передані Спілці письменників з державної власності постановою Кабінету Міністрів від 10 липня 1998 року. Договір про продаж Товариству з обмеженою відповідальністю «Інвестбізнес І» половини будівель (541/1000) Будинку творчості письменників в Одесі, по вулиці Дача Ковалевського, 111, народний депутат від БЮТ Володимир Яворівський як голова НСПУ та директор Літературного фонду НСПУ Григорій Лебеденко підписали 26 грудня 2005 року. Перелік майна, яке тепер перебуває у власності «Інвестбізнесу І», чималий: спальні корпуси, гуртожитки, бібліотека, адмінкорпус, їдальня, овочесховище. Загальна площа проданого — 1506,8 квадратних метра.

Якщо врахувати, що договір був реалізований на початку 2006 року, ця оборудка мала б збагатити бюджет Спілки письменників на кілька мільйонів. Чий бюджет і на яку суму поповнився насправді — залишається тільки здогадуватися. «Реальна політика» висловлює сподівання, що «Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не залишить поза увагою факт «дерибану» державної власності, яку уряд 10 років тому передав творчій спілці. Інакше виходить, що заявам БЮТ про чисті руки і чесну владу ціна — 52 тисячі американських доларів...»