НОВИНИ ПЛЮС

25.04.2008

Допитали мера Ужгорода

Учора Ужгородську міську раду було заблоковано нарядами міліції. «Понад 20 міліціонерів заблокували другий поверх, де розташовані кабінети Фонду комунального майна», — розповів УНІАН керівник прес-служби міськради Олег Подебрій. Працівники міліції та прокуратури вилучали офіційну документацію фонду. Позавчора ввечері правоохоронці затримали міського голову Ужгорода Сергія Ратушняка і доправили його на допит у міську прокуратуру, бо раніше скандальний мер уникав допитів. Нещодавно прокурор Ужгорода Олександр Стратюк порушив кримінальну справу щодо незаконних дій міської влади у сфері приватизації землі.

Парламент знову без регламенту

Президент Віктор Ющенко ветував закон про організацію і порядок діяльності Верховної Ради, прийнятий 8 квітня. Ідеться про так званий «тимчасовий регламент», ухвалений парламентом після того, як Конституційний Суд скасував «старий» регламент. «Верховна Рада прийняла закон, що містить лише бланкетну норму, яка відсилає до інших джерел права і не створює належної правової бази для роботи парламенту, як того вимагає Конституція», — пояснив Ющенко. Глава держави закликав народних депутатів прийняти повноцінний закон про регламент.

«Газпром» входить в Україну

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) вирішила видати дочірній структурі «Газпрому» ТзОВ «Газпром збут Україна» ліцензію на постачання природного газу річним обсягом 7,5 млрд. куб. м терміном на п’ять років. Як повідомив директор ТОВ Анатолій Подмишальський, компанія планує почати постачання газу промисловим споживачам уже з 1 травня. Газ купуватимуть у НАК «Нафтогаз України» і потім реалізовуватимуть промисловим підприємствам. Нагадаємо, відповідні можливості відкрилися внаслідок газових переговорів урядів України й Росії на початку березня.

Новий коридор для гривні

Рада Національного банку вчора мала розглянути пропозицію, що надійшла раніше від членів правління НБУ, про розширення прогнозного коридору курсу гривні на 2008 рік із нинішніх 4,95—5,25 до 4,90—5,30 грн. за 1 долар. Голова ради НБУ Петро Порошенко заявив: «Наполягаємо, що буде розширена не тільки нижня, а й верхня межа [коридору]».

Арешт хабарника

Служба безпеки України припинила роботу корупційного механізму стягнення хабарів із фізичних осіб за виділення в користування та приватизацію земельних ділянок у Васильківському районі Київської області. «На гарячому» — при отриманні хабара в 110 тисяч доларів — затримано голову однієї з селищних рад. Схема вимагання хабарів полягала в тому, що посадовець брався позитивно розв’язувати земельне питання, лише коли йому за кожну сотку виділеної землі сплачуватимуть готівкою по 4,5 тисячі доларів. За грошима 25-річний Д. приїхав на власному джипі «Тойота» до Києва. Його схопили в обумовленому місці зустрічі — біля станції метро «Арсенальна». Прокуратурою м. Києва порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 368 Кримінального кодексу (одержання хабара).