«Пістони» для прискорення

25.04.2008

Українська й польська делегації провели чергове засідання Координаційної ради з підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Участь у зустрічі у Львові взяв і президент України Віктор Ющенко. Можливо, це допоможе нарешті зрушити з мертвого місця купу накопичених проблем. А їх у нас, як виявилося, значно більше, ніж це здається на перший погляд.

Головну увагу на них сконцентрував президент ФФУ Григорій Суркіс, який кількома днями раніше побував у штаб-квартирі УЄФА. На робочому засіданні Наглядової ради з проведення фінального турніру чемпіонату Європи-2012 у Швейцарії першій особі нашого футболу чітко дали зрозуміти, що треба вже щось і робити, а не лише займатися балачками. Ситуація справді критична, хоча натяків на можливе позбавлення України й Польщі права приймати турнір Суркісу-старшому не робили. Натомість експерти з інфраструктури й стадіонів звернули увагу нашої держави на головні недоліки.

Для більшості проектів стадіонів наступні півроку є критичними. Реалізувати вчасно будівництво можна лише за суворого дотримання плану виконання робіт. Парадоксально, але навіть зараз жоден із проектів арен не свідчить про відповідність вимогам Євро-2012.

Більшість міст не задовольняють потребам Євро-2012 щодо розміщення гостей із-за кордону. Це стосується в першу чергу Гданська, Києва, Дніпропетровська, Донецька й Харкова; краща ситуація лише у Варшаві й Кракові.

Не спостерігається у нас і значних змін у розвитку аеропортів. Нині вони не мають достатньої пропускної спроможності, зате отримали найвищий ступінь ризику. Не знайшли експерти УЄФА й зрушень у розбудові інфраструктури наземного транспорту, хоча на папері все виглядає доволі привабливо.

Уже 5 травня ФФУ зобов’язана подати до УЄФА генеральний план, в якому мають бути визначені конкретні об’єкти з конкретними джерелами їхнього фінансування, термінами введення в експлуатацію й відповідальними за них людьми. А якщо взяти до уваги ігнорування місцевими органами виконавчої влади та чиновниками найвищого рівня Указів президента, Постанов Уряду, рішень Координаційної ради, то наше становище справді складне. Причому, з 31 січня цього року, коли УЄФА вже зробила Україні попередження, фактично показавши жовту картку, нічого не змінилося на краще.

На 27 червня призначено чергове засідання Наглядової ради, а наступного дня — Виконкому УЄФА. На початку липня, одразу по завершенні Євро-2008 у Швейцарії й Австрії, в Україну завітає президент УЄФА Мішель Платіні. І якщо наслідки цих ревізій будуть невтішними, наша держава ризикує осоромитися в очах світової спільноти. Тож, мабуть, таки настав уже час діяти, панове чиновники?