Профспілки за хризотил

24.04.2008

Ось уже не один десяток років точиться міжнародна суперечка щодо використання в будівництві, і не лише, відомого нам хризотил–азбесту. З цього природного матеріалу виготовляють нам відомий шифер, яким вкрито приблизно 90 відсотків дахів в Україні.

Транснаціональні хімічні й металургійні компанії, які виробляють замінник хризотилу, ведуть масштабну міжнародну війну щодо повної заборони його використання.

За ширмою боротьби за здоров’я людини приховується інша «війна» — за ринок збуту хімічних замінників і знищення конкурентів, зокрема, вітчизняної азбоцементної галузі де, до речі, працює понад 5 тисяч чоловік.

Саме тому, аби дієво протистояти експансії хімічних замінників і виробити спільний план дій, у Києві зібралися понад сто керівників профспілок із 25 країн світу. На зібранні було створено міжнародну організацію «Фронт за хризотил», що відстоюватиме право на життя цього природного мінералу на міжнародному рівні.

Голова профспілок працівників будівництва та будматеріалів України Василь Яньшин зазначив: «Для всіх нас важливо мати об’єктивні дані, підтверджені медичними дослідами, адже передовсім ми захищаємо інтереси і здоров’я людей найманої праці. Відповідно до останніх результатів вітчизняного Інституту медицини праці АМН України, що є для нас, профспілок, найвищим авторитетним органом з питань медицини, випадків із захворювання раком через контакт з хризотилом — азбестом не виявлено. Тому ми сьогодні бачимо своє завдання в тому, аби відстояти право на контрольоване використання цього матеріалу у промисловості й побуті й, крім того, захистити права понад 5 тисяч працюючих у цій галузі.

Вітаю таке важливе зібрання, як міжнародна науково–практична конференція «Профспілки за хризотил». Це означає, що до нашої справи, до думки нашої профспілки дослухалися 25 країн світу. Це вже перемога. Таким чином, центральний комітет профспілок працівників промислових матеріалів спромігся виступити на захист не лише людини найманої праці, а й цілої галузі вітчизняної економіки. Ми й надалі захищатимемо здоров’я і права членів наших профспілок».

Цю впевненість щодо нешкідливості азбесту в коментарі для «УМ» підтвердив і директор Інституту медицини праці академік Юрій Кундієв: «Як учений я посилаюся на свої знання, багаторічні дослідження, іноземний досвід і можу впевнено сказати, що хризотил–азбест, за умови контрольованого використання, не становить небезпеки для здоров’я людини. Я переконаний, що нападки на азбест спровоковані, скоріше, економічними інтересами, ніж медичними обґрунтуваннями, адже його штучні замінники — целюлоза та керамічне волокно — ніким ще детально не вивчені і можуть бути набагато більшою загрозою для здоров’я людини».

Віталій ЮРКІВ