Перемога на хвору голову

22.04.2008
Перемога на хвору голову

Юрій Нужненко (праворуч) зберіг звання чемпіона світу, попри кров на обличчі. (Фото Укрінформ.)

Нині серед українських боксерів налічується аж шість чемпіонів світу за різними версіями. Але до минулої суботи ніхто із них не проводив титульного двобою на рідній землі. Аж нарешті захищати пояс тимчасового чемпіону світу за версією WBA в напівсередній вазі (до 66,68 кг) зібрався Юрій Нужненко. Вечір боксу відбувся в столичному Палаці спорту.

Планувалося, що протистоятиме 31–річ­ному броварчанину мексиканець Косме Рівера, але того спіймали на допінг–контролі й дискваліфікували на півроку. Заміну порушнику закону знайшли в особі пуерториканця Ірвінга Гарсія, який посідає в рейтингу аж 15–ту позицію. Здавалося б, особливих труднощів у українця не має виникнути. Тим паче прилетів представник Північної Америки до Борисполя в супроводі лише свого тренера. Проте не так сталося, як гадалося.

Потужний темношкірий боксер став справжнім сюрпризом і для київської публіки, й для Нужненка. Він швидко пересувався по рингу, демонстрував непоганий арсенал ударів, хоча й не надто потужних, а сам вправно ухилявся від пострілів українця. Уже під завісу першого раунду Юрій внаслідок ненав­мисного зіткнення головами отримав розсічення на лобі. З рани бігла кров, що неабияк заважало нашому боксеру. Проте він проявив справжню мужність, коли відмовився від зупинки бою. Можна лише уявити, що в ці моменти творилося в душі дружини броварчанина, яка спостерігала за перебігом подій із залу.

У цілому ж протистояння тривало приблизно в рівній боротьбі. Частіше за все Нужненко активізовувався після отримання медичної допомоги. Але гематома на його лобі ставала дедалі більшою, що таки змусило лікарів зупинити дуель після десятого раунду — на дві трихвилинки раніше, ніж це було максимально можливо.

У таких випадках судді рахують очки за підсумками бою за проведений на ринзі час. Виявилося, що один суддя віддав перевагу тимчасовому чемпіону (96:95), ще двоє зафіксували нічию з однаковим рахунком (95:95). Таким чином нічия залишила титул за Нужненком, хоча представники Пуерто–Рико були цим не надто задоволені. Збереження пояса тимчасового чемпіона фактично гарантує в найближчому майбутньому Юрію зустріч з чинним чемпіоном — ще одним пуерториканцем Мігелем Котто.

Поміж попередніх боїв вечора виділимо перемогу українця Максима Бурсака над грузином Михаїлом Хуцішвілі в категорії до 76,2 кг, яка дозволила нашому боксеру заволодіти титулом чемпіона світу серед молоді за версією IBF.