Флот іде з пляжу

17.04.2008

Міністр закордонних справ Володимир Огризко під час візиту до Москви передав своєму російському колезі Сергію Лаврову проект меморандуму між Україною та Російською Федерацією щодо етапів і порядку виведення військових формувань Чорноморського флоту РФ. Це має статися до 28 травня 2017 року, повідомляє прес–служба МЗС, тобто в терміни, які були передбачені чинними угодами між Україною та Росією.

Текст меморандуму не розголошується, бо поки що він не набув чинності й допрацьовується, розповів керівник прес–служби МЗС Віталій Кулинич. Наразі проект має вивчити російська сторона. «Цей меморандум передбачає, що з 1 червня мають початися консультації щодо порядку, визначення процедури, визначення механізму виводу військових формувань ЧФ Росії з Криму», — каже пан Кулинич.

Поза тим, залишається багато невирішених питань, пов’язаних із перебуванням російського флоту в Україні: оренда майна, використання гідрографічно–навігаційних об’єктів тощо.

Узагалі ж на переговорах між міністрами центральною була тема курсу України на вступ до НАТО. Кореспондент Бі–Бі–Сі відзначає, що прес–конференція міністрів після переговорів нагадувала «дискусійний клуб». Огризко привернув увагу Лаврова до факту появи антиукраїнських заяв із боку офіційних осіб Росії. А про НАТО, сказав, що Україна й надалі послідовно відстоюватиме національні інтереси в усіх сферах, а особливо — у сфері гарантування безпеки. Сергій Лавров не міг зрозуміти, який сенс у «механічному розширенні НАТО на Схід». «Адже ніяких проблем із безпекою сьогодні не можна вирішити на цьому просторі без участі Росії», — пояснює глава російського зовнішньополітичного відомства. Крім того, Москва запевнила, що президент Путін на саміті в Бухаресті «не говорив нічого, що зазіхало б на суверенітет України».

На переговорах ішлося і про розмежування територіальних вод в Азовському морі та Керченській протоці. Також міністри обговорили стан задоволення освітньо–культурних потреб національних меншин — української в Росії і російської — в Україні.