Хто сміятиметься останнім?

17.04.2008
Хто сміятиметься останнім?

Нарив, який давно визріває в парламентській коаліції, зрештою прорвався словесним потоком. Іще недавно Юлія Тимошенко наголошувала, що у відповідь на закиди з Банкової її політична сила й уряд смиренно мовчать, але тепер БЮТ похвалитися терплячістю вже не може. Чи є після цього шанс повернутися до співпраці в рамках коаліції? Чи на горизонті — наступні вибори? Відповіді на ці запитання чекати недовго.

 

Подзвонили Юлі — і повернулися

Спершу з трибуни різко висловився Микола Томенко. Судячи з його слів, «останньою краплею» для «тимошенківців» стали критичні заяви в бік уряду, які Президент висловив, перебуваючи за межами України — у Польщі. Назвавши це «зневагою не до БЮТ і не до Тимошенко, а зневагою до України», Томенко від імені своєї фракції звернувся до Віктора Ющенка із закликом «відправити уряд Тимошенко у відставку і працювати з новим опозиційним урядом Януковича», якщо він не довіряє Кабміну.

Оскільки після цього фракція БЮТ вийшла із сесійної зали, здалося, що в коаліції не на жарт запахло смаженим. Особливо, якщо врахувати, що Верховна Рада саме почала розглядати закон про Кабінет Міністрів (який дещо скорочує нинішні повноваження уряду), ухвалення якого записане в коаліційній угоді.

Проте незабаром БЮТівці повернулися на свої робочі місця. «Нам просто треба було порадитися, провести засідання фракції, переговорити по телефону з Юлією Тимошенко», — пояснив Володимир Яворівський. Водночас «біло–сердечні» зізнавалися, що голосувати за «коаліційний» закон про Кабмін не збираються, принаймні станом на середу. «І не треба шукати в цьому якихось глибинних причин — це тільки тому, що у нас була домовленість із Яценюком: він спершу мав поставити на голосування закон про скасування пільг, але не зробив цього», — переконував Яворівський, запевняючи, що «в будь–який інший день» БЮТ неодмінно за закон про уряд проголосує. До речі, така нагода може випасти вже сьогодні.

Сигнал суспільству — подарунок «регіоналам»

Утім повернувшись під «купол», представники Блоку Тимошенко підготували ще одну «бомбу». «Вибух» стався рівно о 12–й: голова фракції БЮТ Іван Кириленко зачитав нову відозву. Фракція «вимагає від Президента як глави держави не втратити черговий шанс для демократичного розвитку Української держави, припинити руйнування демократичної коаліції». Зокрема, «негайно скасувати всі укази та нормативні акти, які блокують роботу демократичного уряду і дати йому нарешті працювати». «Будь–які плани і намагання, які сьогодні плетуться в секретаріаті Президента, на кшталт прямого президентського правління та термінового референдуму по Конституції, дістануть адекватну відповідь», — наголошує БЮТ, закликаючи ухвалити зміни до Основного закону в парламенті — мовляв, це єдиний «цивілізований і законний вихід із ситуації».

Судячи з того, скільки виправлень і закреслень було на аркуші, з якого Іван Кириленко читав цю промову, текст народжувався в муках. «Справді, перший текст заяви був значно різкішим, ми його суттєво пом’якшили», — підтвердив «УМ» Володимир Яворівський, який також працював над документом. — Хоча заява все одно залишилася різкою, БЮТ наголошує: ми до останнього стоятимемо на тому, щоб не руйнувати коаліцію. Ми просто подали сигнал, швидше, навіть не Президенту, а суспільству, яке не розуміє, чому ми постійно відмовчуємося у відповідь на закиди з СП. Ми розуміємо, що зробили подарунок «регіоналам», які тішаться з проблем у коаліції, але далі мовчати не було сил».

Ви пожартували — ми теж поплакали

«НУНСівці» на прохання прокоментувати заяву партнерів по коаліції характерно махали рукою — мовляв, що тут скажеш. «Це з боку БЮТ починається такий тиск, переведений у жарт, — вважає член партії «Єдиний центр» Михайло Полянчич. — Звісно, воно не дуже смішно, але подивимося, якими будуть їхні (БЮТ) подальші кроки». Щодо майбутнього коаліції, то, за словами пана Михайла, ніхто із середовища «НУНС», в тому числі і «ЄЦ», на її розвал не працює. «А якщо хтось інший працює — тоді будемо дивитися, як діяти».

А лідер фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко нагадав, що уряд створений голосами коаліції, в тому числі і «НУНСівськими», і «без їхніх голосів не було б ані коаліції, ані уряду, ані Прем’єр–міністра». «Ми вірні своєму обов’язку. Ми зробимо все, щоб коаліція була ефективною, і не будемо вдаватися до жодних істерик. І ми будемо закликати Прем’єр–міністра не перетворювати претензії до когось із посадовців і, зокрема, голови секретаріату Президента, на проблему всієї коаліції», — зауважив Кириленко.