Годзі невмирущий

16.04.2008

У Маріуполі перед входом у кафе «Оба–на» з’явився бронзовий монумент крокодила із роззявленою пащею. А викарбуване під ним словосполучення «Годзіку маріупольському» нагадує про минулорічні пам’ятні події, в ході яких циркова рептилія тривалий час була живою легендою міста та його околиць.

Тоді нільський Годзі дременув від свого господаря просто на міському пляжі. Полювали на крокодила все літо й осінь. І тільки наприкінці листопада, після настання холодів, крокодил упав у сплячку і вже не чинив спротиву. «Полоненого» привезли в Донецьк, де місцеві рятувальники встигли з ним сфотографуватися і показати представникам ЗМІ. А через два дні Годзі помер від переохолодження.

Коли стало відомо про фатальне закінчення «маріупольської одіссеї» Годзі, з’явилася ідея залишити його опудало у місцевому краєзнавчому музеї. Та на заваді стали правила поводження з екзотичними тваринами, отож останки крокодила спалили. Тоді підприємці Маріуполя виступили з ініціативою встановити пам’ятник «легендарній» рептилії. Причому скульптуру спершу мали намір встановити на міському пляжі — там, де розпочалися пригоди Годзі. Та згодом пам’ятник з’явився перед одним із місцевих кафе. Тепер, схоже, нагадування про Годзі є своєрідною «приманкою» для відвідувачів, які мають тут нагоду вшанувати його пам’ять традиційним способом.