Корумпована «антикорупція»

16.04.2008
Корумпована «антикорупція»

У президії до антикорупційної промови Ющенка дослухалися Тимошенко й Богатирьова. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Поширення корупції у вищих ешелонах влади набирає загрозливих форм, вважає Президент Віктор Ющенко. Учора на нараді з питань боротьби з корупцією, критикуючи силовиків за недостатню боротьбу з цим явищем, глава держави зізнався, що не жалкує про розпуск парламенту рік тому, бо Рада була просякнута політичною корупцією. Водночас Президент розчарований тим, що корупція так і не зникла з ВР. «Корупція ще більше квітне в парламенті й поза ним, — обурюється Ющенко. — Нині тільки ледачий не розповідає анекдоти, скільки коштує місце у [виборчому] списку тієї чи іншої політичної сили як до парламенту, так і до місцевих рад». Отримавши через хабар омріяне крісло, депутат уже хоче мати «ручних прокурорів», «ручних міліціонерів» тощо. Тому Президент знову публічно виступає за скасування депутатської недоторканності та за ухвалення законопроекту, який передбачає створення Національного бюро розслідувань. За словами Президента, негайного ухвалення потребують шість законопроектів у сфері подолання корупції, поданих ним як невідкладні, які депутати вже два роки не розглядаються. Зокрема, новий закон про судоустрій. Адже потрібна жорсткіша міра покарання для корупціонерів, а не переважно адміністративні штрафи.

На думку Ющенка, корупція на високих щаблях влади гальмує реформи в усіх сферах громадського життя, у тому числі в економіці. Глава держави навів приклад щодо ринку землі, відзначивши, що нерухомість тому є такою дорогою, бо 30—40 відсотків її вартості становлять хабарі чиновникам.

Особливо проблемними Ющенко назвав системи видачі ліцензій і дозволів. Вітчизняні дослідження свідчать, що найбільш корумповані — медицина, освіта, міліція, податкові та митні органи. Хоча вчора на нараді Ющенко похвалив голову Держмитслужби Валерія Хорошковського, який почав наводити лад у цій сфері.

За оцінками експертів, українці протягом року дали хабарів на суму більш як 3,5 млрд. грн., тоді як правоохоронними органами виявлено цих фактів лише на 43 млн. грн., а фактично відшкодовано 18 млн. грн. Чиновників I рангу покарано лише трьох, каже Президент. Глава держави переконаний, що ефективно боротися з корупцією правоохоронні органи не можуть, бо теж корумповані.

Відтак Президент створив міжвідомчу робочу групу з питань протидії корупції, співголовами якої призначено Генпрокурора Медведька та в. о. голови Служби безпеки Наливайченка. В межах групи силовики щомісяця мають координувати спільні операції. Крім цього, глава держави доручив керівництву МВС, СБУ та ГПУ за три тижні сформувати новий план боротьби з корупцією.