«БЮТ наполягає: Україна повинна бути парламентською республікою»

16.04.2008
«БЮТ наполягає: Україна повинна бути парламентською республікою»

— На засіданні обговорювалося кілька питань, які сьогодні є для більшості нагальними: конституційний процес, спільна діяльність коаліції (в тому числі в уряді) і листування між секретаріатом Президента та Кабміном, тобто фактично всередині коаліції, каже молодий нардеп і юрист. — Головного результату ми досягли: зібрались і почули одне одного. І, зрештою, домовилися, що, по-перше, коаліція проголосує за проведення виборів мера Києва у два тури. А по-друге, буде припинено листування із вказівками, хто що неправильно зробив. Сварки і примирення є в будь-якій родині, тому це нормально. Думаю, після вчорашньої відвертої розмови ситуація трохи заспокоїться.

— Але щонайменше одна проблема залишається: БЮТ наполягає на створенні в парламенті конституційної комісії, а «НУНС» — категорично проти.

— Так, ми й сьогодні на цьому наполягаємо. Усі політичні сили згодні з тим, що потрібно змінювати Конституцію, а конституційний процес передбачає, що Основний закон створюється певним органом. Національна конституційна рада сьогодні таким органом бути не може, адже після перших установчих зборів вона фактично не працює. Більше того, щодня заходить мова про те, що треба ухвалити Конституцію в обхід парламенту. Це неконституційно! У кожному скликанні парламенту така комісія існувала, а отже, вона й зараз повинна існувати. І навіть якщо наші колеги виступають проти, ми все одно вважаємо, що конституційний процес потрібно розпочинати вже сьогодні. Ми не можемо більше терпіти двовладдя. БЮТ уже зараз порушує питання, якою має бути Україна після ухвалення нової Конституції. Свою точку зору ми не приховуємо: ми вважаємо, що це повинна бути парламентська республіка.

— Посаду Президента пропонуєте скасувати взагалі?

— Ні, ми допускаємо існування інституту Президента, але як повністю відокремленого від виконавчої влади. Він буде мати певні функції, але вони жодним чином не стосуватимуться економіки. Наприклад, і мови не може бути про те, щоб Президент призначав «губернаторів». Хай він займається певними питаннями, в тому числі й кадровими, але зі своєї сфери діяльності.

— Чому ви вважаєте, що парламентська республіка — це найкращий варіант для України, ніж, скажімо, президентська?

— (пауза) Я думаю, що це вже випробувана для України система. До того ж уже є рекомендації Венеціанської комісії, яка визнала, що для нашої держави парламентська система була б кращою.

— Якщо вашої мети буде досягнуто, Юлії Тимошенко не буде сенсу балотуватися у президенти...

— Вона не балотуватиметься в президенти, навіть якщо система залишиться нинішньою. Юлія Володимирівна чітко заявила про повну підтримку єдиного кандидата від коаліції. Сьогодні ним є Віктор Ющенко.

— За тією схемою, яку пропонує БЮТ, Президента обиратиме парламент?

— Думаю, що ні. Зараз ідеться про два варіанти: або залишається Президент, якого обирають всенародно, або цієї посади не залишається взагалі.

— Оскільки ваші партнери з «НУНС» нізащо не погодяться на перехід до парламентської республіки, коаліцію можна вважати похованою?

— Ну чому ж. Зміни до Конституції в будь-якому разі треба ухвалювати 300 голосами, тож ми шукатимемо консенсусу серед усіх політичних сил. Але, на нашу думку, основу майбутньої Конституції треба розробити в коаліції, тому ми запропонували нашим партнерам на паритетних основах розробити такий проект і винести його на голосування в сесійну залу. А тут треба розуміти, що жоден варіант президентської республіки через залу не пройде. Зрештою, ми хочемо, щоб Конституція була ухвалена 450 голосами, а не 300. Тому шукатимемо порозуміння з усіма.