Ловись, рибко

11.04.2008

Психологи зараховують риболовлю до способів, що допомагають людині заспокоїтися, залишитись наодинці зі своїми думками і, таким чином, подолати депресію. Тож що необхідно мати рибалці–любителю, аби, крім позитивних емоцій, мати ще й добрий улов — спробує підказати сьогоднішній «Гаманець».

 

Знаряддя від А до Я

Затяті рибалки стверджують: «риболовля — це не просто хобі, а стиль життя». І не важливо, взимку ти рибалиш чи влітку, на звичайну вудку чи на спінінг, все одно отримуєш від процесу неабияке задоволення.

Починати «кар’єру» рибалки потрібно зі звичайної вудки та гачка. «Любительська риболовля в Україні, якщо мати на увазі оснащення риболова, є досить доступною. На зміну дідівським горіховим та березовим вудлищам, а також бамбуковому імпорту, прийшли сучасніші склопластикові та дорожчі карбонові. Щоб просто половити карасиків на ставку, зараз досить придбати 5–метрове вудлище, Robinson Santana, Flagman Winner чи Trabucco Matrix, за ціною до 30 гривень, жилку з яскравою етикеткою (2–4 гривні), поплавок за 5 гривень, та, найважливіше в усій оснастці, — гачок. На ньому економити не варто», — поділився з читачами «УМ» Богдан Дем’янчук, віце–чемпіон України з ловлі спінінгом із берега. Більшість рибалок зі стажем рекомендують звернути увагу на гачки відомих брендів Owner, Gamakatsu, Trabucco, Hayabusa, ціна яких, окрім коропових і сомових розмірів, не перевищує 2 грн. за штуку.

Неодмінний атрибут кожної вудки — ліска. Її розрізняють за товщиною від 0,08 мм до 1,4 мм. Для звичайних вудок, радять знавці, більше підійде ліска завтовшки від 0,18 мм до 0,3 мм, а для спінінгів можна використовувати ліску товщиною від 0, 28 мм.

Знавці стверджують, що залежно від того, в якому місці відбудеться риболовля та на яку рибу «полюватиме» рибалка, треба підбирати своє вудлище. «Слід звернути увагу на те, що для ловлі форелі і глибинної щуки не підійде одне й те ж саме вудлище, — розповіли «УМ» у салоні–магазині «Рыбак». — Тут навіть аматору не обійтись без освоєння спінінгу».

Вибираючи спінінг, треба керуватися головним правилом: чим більша риба, тим довшим має бути вудлище, а чим більше перешкод під час «закиду» (йдеться про місце для риболовлі), тим коротшим. «Якщо ловитимете рибу з берега, — переконують в салоні–магазині « Рыбак», — варто скористатися довгими дворучними вудлищами. Взагалі довжина спінінгових вудлищ становить від 150 до 360 см. Таким чином, для вищенаведеної ситуації доречним буде використання вудлища завдовжки 250—350 см».

Спінінгісти, окрім того, зараз мають величезний вибір блешень. Найпопулярніші серії коштують до 6 гривень, а визнаний і любителями, і спортсменами «Mepps» від 8,5 гривні. Втім останнім часом на зміну «залізу» впевнено приходить «силікон» — м’які приманки за «народною» ціною в 0,4—3 гривні. «На останніх представницьких змаганнях у Вінниці, — розповів «УМ» віце–чемпіон Богдан Дем’янчук, — на річці Південний Буг з найкращого боку себе зарекомендували дюймові твістери Relax та віброхвости Predator–2 від Mann’s. На них клювали і щука, і судак, і окунь. Щодо спінінгових приманок, то тут любителі дозволяють собі набагато більший «політ фантазії», ніж спортсмени. А це зумовлює і ширший розмах цінового діапазону — «аби лише ловило».

Великою популярністю, за словами як спортсменів, так і продавців спеціалізованих магазинів, нині користуються також воблери Yo–Zuri (30—72 грн.), Zip Baits (70—90 грн.), Lucky Craft (80—175 грн.), а також добре відомі вироби від Salmo та Rapala. Хоча, як переконаний наш експерт, риба частенько не розрізняє цінників та краще клює на невідомого «зеленого китайця» вартістю до 10 гривень, аніж на розкручений рекламою воблер.

Заборонений плід

Любительська риболовля, за словами заядлих рибалок, не визнає таких знарядь як сіті ( трали, неводи та ін.), пасток різних конструкцій, вибухівок, отруйних речовин, колючих снастей, електроструму, пневматичної чи вогнепальної зброї.

«Можна бути рибалкою, а можна — браконьєром, — розмірковує рибалка–любитель Олесь Білоус. — Для того, щоб бути рибалкою, все–таки слід придбати сезонний дозвіл на вилов риби і дотримуватися законів спортивно–любительської риболовлі. Все досить просто: не використовувати заборонені знаряддя і не виловлювати рибу в період нересту».

Останнім часом у багатьох містах України місцева влада заборонила продавати на ринках такі знаряддя лову риби, диких птахів та мисливських тварин як електровудки, гарпуни, остроги, драчі, отруйні для риби принади, а також усі готові знаряддя лову із сітчастих матеріалів. Втім, як завжди, контролювати прийняті рішення не так просто.

«Золоте місце» дешевим не буває

Експерти пророкують — найближчим часом найдорожчим у всій рибальській індустрії стане саме місце для рибалки. Бо, як свідчить статистика, велика кількість водойм перейшла в оренду до приватних власників. А залежно від того, який «апетит» має сам орендар і наскільки гарний улов можна мати на конкретному озері, і встановлюється ціна за можливість порибалити. «Ще 5—7 років тому квиток на ставок коштував 3—10 гривень, а нині плата у 100 гривень — за можливість відчути опір гарного коропа — зовсім не дивина. З іншого боку, там, де немає справжнього господаря, часто немає й риби — браконьєри ночі не сплять, адже риба нині в ціні», — розповідає Богдан Дем’янчук.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>