«Дніпро наш! З причалом і човнами...»

09.04.2008

Мова про річковий причал № 7 й усе без винятку, що є на його території в Оріховій бухті. Донедавна де–юре і де–факто причал, під який у Запоріжжі відведено кілька гектарів придніпровського узбережжя, був власністю обласного товариства мисливців і рибалок. Днями ж близько 600 членів товариства дізналися, що їхнє — вже чиєсь. Приголомшливу новину почули від фахівців місцевого БТІ, куди вони звернулися для проведення інвентаризації: було ваше, тепер господар усього майна — приватна компанія! Зміну власника оформила незалежна структура — так званий третейський суд.

«Звідки ростуть ноги цього скандалу? Ще невідомо, — каже власник човна Олександр Горпиненко. — Нам пояснили досить туманно... Щось на зразок того, ніби якісь Вася і Петя з Бердянська затіяли суперечку, подали до Токмацького суду... Феміда присудила одному, а другий ніби вже продав дніпропетровчанину... Хтось подав заяву до третейського суду аж Великої Лепетихи... Ось так! Це ж звичайна рейдерська махінація...».

Пікантність ситуації також у тому, що власники споруджених човнобоксів не можуть підтвердити документально факт наявності в них існуючих споруд і, ясна річ, права власності на них: «Ми ж будували все це за усною домовленістю з керівниками товариства, — каже власник човна Володимир Васильєв. — Документально все належить облраді товариства. Та я один із небагатьох, хто може накладними і платіжками підтвердити: будував за власні кошти і своїми руками. Дійде до суду, то я зможу довести, що витратив близько 130 тисяч гривень».

Складається враження, ніби керівники обласного товариства мисливців та рибалок дистанціювалися від ситуації, що власне її й уможливило — важко навіть встановити, що є причиною, а що наслідком. Врешті–решт, після вибуху емоцій членів товариства вони «прокинулися»: до прокуратури подано офіційну заяву про факт незаконного відчуження майна громади. А з ним — і фактично частину Дніпра з поглибленим для заходу яхт фарватером.

Нахабство рейдерів не обійшла увагою і представницька влада. Голова обласної ради Олександр Нефьодов, виїхавши на місце інциденту, акцентував: «Вирішення проблеми — в компетенції обласної державної адміністрації. Вона зупинить цей безмір. Я ж посприяю, аби сесія нашої ради прийняла звернення до Президента, уряду, Верховної Ради і до Генпрокуратури. Рейдерству потрібно покласти край у державному масштабі».

Рибалки ж запевняють: якщо потрібно буде, то свою власність вони боронитимуть навіть зі зброєю в руках.

Рем ФЕДОРОВИЧ