Раду «завели» кілька рядків

09.04.2008
Раду «завели» кілька рядків

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Верховній Раді ніби пороблено. Український парламент ніяк не може запрацювати в повну силу: як не канікули, то кадрові недобори, як не НАТО, то Косово. Вчора народні депутати ніби налаштувалися на плідну роботу, але не змогли запрягти коня через понеділкове рішення Конституційного Суду. Як повідомляла «УМ», КС визнав неконституційним регламент Верховної Ради.

 

«Поки грім не вдарить — грішник не перехреститься»

Про грім — це сказав «нашоукраїнець» Руслан Князевич. Він мав на увазі те, що чинний регламент Верховної Ради давно треба було скасувати. Не тому, що він поганий, а через те, що був затверджений із порушенням. Конституція передбачає, що діяльність парламенту встановлюється законами, а регламент був затверджений постановою.

Через рішення КС Верховна Рада не змогла почати роботу вчасно. Свою дію фактично поновив старий, ще часів першого спікерства Мороза, регламент. Ідеальним варіантом було б прийняття закону, як того вимагає КС. «Нам треба прийняти організаційне рішення як ухвалити закон і як парламент працюватиме до прийняття такого закону», — бідкався із трибуни Голова ВР Арсеній Яценюк. Відтак він оголосив перерву. Лідери фракцій пішли обговорювати законопроект із тимчасовими правилами роботи ВР, який підготували члени Регламентного комітету. Голова комітету, «регіонал» Олександр Єфремов, сказав, що цей документ був розроблений фактично «за ніч».

«Я давно звертав увагу на цю проблему, — обурювався в кулуарах нардеп від Блоку Литвина Михайло Сирота. — У Конституції зразка 1996 року було чітко написано, що регламент приймається у вигляді закону. У 2004 році внаслідок політреформи слово «закон» випало, лишився просто регламент. У такому випадку можна було б керуватись регламентом, затвердженим постановою. Але залишився незмінним пункт, який передбачає, що робота ВР регулюється винятково законами. Я досі жартую, що хлопці взялися міняти одну статтю Конституції, але ума не вистачило дочитати до іншої».

«Регіонал» Михайло Чечетов побачив у рішенні Конституційного Суду політичний підтекст. «Суд створив абсурдну ситуацію. На жаль, у нас такий КС, що коли треба було приймати рішення — він не приймав, а коли декому на руку створити хаос — він творить хаос», — сказав у коментарі «УМ» пан Чечетов. Він додав, що «зараз склалася така ситуація, що парламент нарешті може конструктивно запрацювати, але комусь захотілося безладу». Самі «регіонали» користатися тупиковою ситуацією задля блокування роботи ВР — такого звичного для цієї політсили — не схотіли. «Партія регіонів іде на такі кроки тільки тоді, коли йдеться про серйозні речі», — зазначив Чечетов.

Як розповів кореспондентові «УМ» народний депутат Юрій Ключковський, подання до Конституційного Суду було направлене групою «нашоукраїнців», і таке рішення КС було для нього очікуваним. «Єдине, що Конституційний Суд зробив принципову помилку — він не вказав способу виконання рішення в умовах, коли діяльність Верховної Ради не припинена», — відзначає Юрій Богданович.

Тільки до роботи — одразу конфлікт?

А тим часом депутати, причетні до організаційних справ Верховної Ради, внесли у зал проект закону, котрий слугував би «в.о.» регламенту. Щоправда, як іронізував Роман Зварич, цей документ на закон зовсім не схожий, бо вмістився у кілька рядків. Цікаво, чи справді ці кілька речень далися до написання аж «за ніч», як про це казав Єфремов?

За закон проголосувало 359 депутатів: Партія регіонів, Блок Тимошенко та Компартія. «Наша Україна — Народна самооборона» та Блок Литвина дали тільки кілька голосів, ще раз показавши недієвість коаліції. Закон передбачає, що організація і порядок діяльності ВР встановлюються Конституцією, законами про статус народних депутатів, про парламентські комітети, тимчасові комісії, іншими законами та регламентом ВР. Тепер цей документ має підписати Президент.

Надалі Верховна Рада запрацювала — фракції одержали право на виступ. Від БЮТ виступав Микола Томенко. Тональність його промови була недружньою. Томенко розкритикував рішення КС і назвав це «елементом сценарію з ліквідації парламенту як самостійного органу влади». При цьому пан Микола буцімто обмовився — мовляв, рішення прийняв «закарпатський... перепрошую, Конституційний Суд». Томенко також виступив проти того, аби нова Конституція затверджувалася на референдумі в обхід парламенту. Тут Томенко вже був єдиним з ініціативою «регіоналів».

Лідер «НУНС» В’ячеслав Кири­ленко, який виступав опісля, розкритикував ідею попередника. «Одна річ, коли такі заяви лунають від партії, яка є опозиційною, і зовсім інша річ, коли те саме заявляє дружня до нас фракція БЮТ», — поскаржився він.

 

ОБЛОМ

Учора Верховна Рада відмовилася включити до порядку денного заслуховування інформації тимчасової слідчої комісії з розслідування зловживань харківської влади і проект постанови щодо проведення дострокових виборів мера та міської ради Харкова. За включення до порядку денного проголосували 212 народних депутатів: БЮТ — 153 (не голосували Петренко, Суслов, Фельдман), «НУНС» — 59 (не голосували Бут, Вакарчук, Гуменюк, Кармазін, Марущенко, Мойсик, Новіков, Омельченко, Стретович, Харовський, Ющенко; відсутні — Москаль, Шемчук).