Епідемія раптового перелому

01.04.2008
Епідемія раптового перелому

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

В Україні живуть понад три мільйони людей, у яких переломи трапляються буквально на рівному місці. Для того щоб опинитися в гіпсі, їм не треба ні летіти в клумбу з другого поверху, ні падати зі стільця в процесі викручування лампочки, ні підвертати ногу під час ранкової пробіжки. Деяким «щасливчикам» із патологічно крихкими кістками цілком достатньо невдало спертися на руку, закашлятися чи просто глибоко вдихнути, щоб почути зрадницький хрускіт власного кістяка. Що ж це за хвороба, звідки вона береться і чим лікується?

 

Не зітхай так важко — у гіпсі ходитимеш!

Як зазначають лікарі, остеопороз (від грецьких слів «остеон» — кістка і «порос» — отвір) належить до «тихих» захворювань, тобто впродовж багатьох років може нічим про себе не нагадувати. Болячка акуратно «викрадає» кальцій із нашого кістяка, пригнічує процес оновлення кісткової тканини, в результаті чого кістки стають більш пористими і менш мінералізованими. А крихкий і ламкий каркас людського тіла вже не може нормально виконувати функції, покладені на нього природою, тому й ламається навіть при мінімальному навантаженні. Проблема в тому, що людина не відчуває наслідків цієї «грабіжницької» діяльності, аж поки не потрапить до лікарні з несподіваним переломом.

Як розповів «УМ» президент Української асоціації остеопорозу, член правління Міжнародної організації з остеопорозу, директор Українського науково–медичного центру проблем остеопорозу професор Владислав Поворознюк, у багатьох хворих на остеопороз падіння з висоти зросту, нахили та різкі рухи призводять до деформації та переломів кісток передпліччя, тіл хребців, шийки стегнової кістки тощо. І най­страшніше — кожен п’ятий такий перелом закінчується для пацієнта смертельно!

«Сьогодні в Україні на остеопороз хворіють 2,5 мільйона жінок та 900 тисяч чоловіків, — зазначає професор Поворознюк. — Половина пацієнтів стають інвалідами, 20 відсотків помирають. Загалом у жінки ризик померти від остеопорозу складає 3,7 відсотка. Для порівняння, навіть ризик померти від раку молочної залози у жінки менший — 3,6 відсотка. Особливо актуальною проблема залишається для жінок, яким за 50 років. Чотири з десяти таких жінок страждають від остеопоротичних переломів. Аналогічна ситуація спостерігається в усьому світі».

Ламка й крихка жіноча доля

Статистика свідчить — жінки страждають від остеопорозу (а відповідно, і помирають від переломів) майже втричі частіше від чоловіків. Звідки береться така несправедливість? Як пояснює фахівець, це зумов­лено особливостями жіночого організму.

«Кісткова тканина — це жива система, яка постійно оновлюється, — пояснює Владислав Поворознюк. — У процесі беруть участь два типи клітин: остеокласти, які руйнують зношену кісткову матрицю, та остеобласти, які формують нову тканину. У нормі кількість зруйнованої кістки дорівнює кількості вибудованої. Завдяки цьому протягом життя кожна кістка повністю оновлюється кілька разів. Але коли жінка вступає в постменопаузальний період, у неї різко падає рівень жіночого статевого гормону, і процес порушується. Остеокласти активніше руйнують кістову тканину, ніж остеобласти її вибудовують. Тож на тлі нестачі естрогенів у жінки починається втрата кісткової тканини. Окрім того, дефіцит статевих жіночих гормонів призводить до погіршення всмоктування кальцію в тонкому кишечнику. А кальцій, як відомо, відповідає за мінералізацію кісткової тканини».

Загалом низький рівень вживання кальцію та вітаміну D є для України великою проблемою. У нормі людина має вживати 1200 міліграмів елементарного кальцію на добу (тобто 1,2 грама), а жінка після менопаузи — 1500 міліграмів. Але дослідження підтверджують, що норма не виконується навіть на половину. Середньостатистична українська жінка споживає близько 470 міліграмів кальцію на добу і навіть не здогадується, якої шкоди завдає цим власному здоров’ю. Так і хочеться сказати: пийте, дорослі, молоко! Адже склянка молока (250 мілілітрів) містить 300 міліграмів кальцію. Півлітра корисного напою — і половина денної норми важливого мікроелемента у вас у шлунку. До слова, учені довели, що для кращого засвоєння кальцію найдоцільніше вживати молоко перед сном.

У 100 грамах твердого сиру міститься 150—250 міліграмів кальцію. Не так уже й багато, щоб за рахунок одного продукту можна було отримати «елементарну норму». Але варто запити бутерброд із сиром склянкою кефіру, і кальцієвий сніданок готовий.

Окрім того, біодоступний кальцій можна отримати із морської риби, мигдалю, ліщини, капусти броколі. Так, 100 грамів ліщини — це 225 міліграмів кальцію. Якраз вистачить, аби «добити» добову норму. Якщо у вашому меню відсутні молочні продукти, молоко ви не переносите, а кефір просто не любите, то ваш організм щодня отримує не більше ніж 400—500 міліграмів кальцію. Неважко вирахувати, що для гарного стану кісток цього замало...

Бабуся–європейка — у зоні найбільшого ризику

Худі люди хворіють на остеопороз частіше, ніж огрядні, тому що в людей із зайвою вагою є жирові клітини, які перетворюють гормон надниркової залози в естрогени. А чим більше в організмі естрогенів, тим менше жінці загрожує остеопороз.

До списку потенційних жертв хвороби також входять жінки, які часто сидять на дієті та мають поганий апетит. Постійно порушуючи режим харчування, вони зумовлюють гормональні зміни в організмі, а це до добра не доводить. Окрім того, високий ризик отримати остепоротичний перелом мають світлошкірі білявки з блакитними очима (в них кістки надзвичайно крихкі від природи), курці, любителі алкоголю та кави, пацієнти, які вживають кортикостероїдні гормони чи антибіотики, а також паралізовані люди або хворі, які довго перебувають на постільному режимі.

І хоч остеопороз може виникнути в результаті запальних процесів у кістках, порушення кровообігу, дисфункції щитовидної залози, отруєння солями важких металів, малорухомого способу життя, але головним чинником захворювання сьогодні залишається порушення балансу статевих гормонів у період клімаксу та недостатнє надходження з їжею біологічно доступного кальцію та вітаміну D.

Учені зазначають, що жінки негроїдної раси хворіють на остеопороз набагато рідше від білих, бо мають значно щільніші кістки. Тому найбільша небезпека захворіти на остеопороз загрожує жінкам європеоїдної раси після настання менопаузи (після 60—65 років).

З огляду на це, лікарі приділяють найбільшу увагу саме цій категорії хворих. І зазначають, що одним кальцієм та вітамінами такій жінці вже не допоможеш. Для того щоб вийти з поля ризику смертельних переломів, пацієнтка має вживати спеціальні препарати, які стимулюють формування кісткової тканини та знищують остеокласти — клітини, які руйнують кістку.

Щоправда, більшість відомих препаратів мають істотний недолік — негативний вплив на шлунково–кишковий тракт. Але для більшості хворих — людей похилого віку, які страждають від комплексу хронічних захворювань — це є значною проблемою. Тому лікарі покладають значні надії на новий препарат — розробку швейцарської компанії. Клінічні дослідження підтвердили, що однієї ін’єкції на рік цілком достатньо для підвищення щільності кісток та зменшення ризику перелому тіл хребців, кісток передпліччя та шийки стегнової кістки. На думку професора Поворознюка, новинка стане потужною зброєю проти остеопорозу і зможе вберегти від інвалідності та смерті тисячі українців.

 

УВАГА!

Одна з головних ознак остеопорозу — зменшення росту. Про таку людину кажуть, що вона росте до землі. У хворої людини зменшується щільність кісткової тканини, внаслідок цього відбувається стиснення хребців, і хребет стає коротшим. Середньостатистична українка вже через 20 років після менопаузи стає нижчою на 7 сантиметрів!

Про початок захворювання можуть сигналізувати інші симптоми. Занепокоєння мають викликати нічні судоми в гомілках і стопах, біль у кістках та попереку, часті переломи, сильна втомлюваність, надлишковий зубний наліт, парадонтоз, рахіт, крихкість або розм’якшення нігтів, передчасне посивіння та прискорене серцебиття.

Якщо ви помітили таку тенденцію у когось із рідних, необхідно терміново відвести людину до фахівця і виміряти мінеральну щільність кісток за допомогою ультразвукового денситометра. Якщо показник буде нижчий за норму, треба терміново розпочати лікування, не чекаючи на перелом кістки та його страшні ускладнення.

 

ПРОФІЛАКТИКА

Лікарі переконані — для профілактики захворювань кістяка можна щось робити в будь–якому віці. Для цього треба:

1. Регулярно займатися фізичними вправами, зміцнюючи м’язи та кістки. Але треба пам’ятати, що при підтвердженому остеопорозі не можна піднімати предмети, важчі за п’ять кілограмів!

2. Забезпечувати організм необхідною щоденною дозою кальцію. Краще — з продуктами харчування. Препарати кальцію лікарі прописують у випадку, якщо пацієнт не переносить молоко або ж у нього порушена засвоюваність кальцію в кишечнику.

3. Регулярно гуляти на свіжому повітрі. Завдяки цьому організм синтезує з сонячного ультрафіолету вітамін D, необхідий для покращення всмоктування кальцію в кишечнику. Щоправда, взимку цей спосіб «вітамінізації» не діє, принаймні в наших широтах. Тому в холодну пору року краще купувати вітамін D в аптеці.