На «ЄЦ» починається чи закінчується?

29.03.2008

Позавчорашній з’їзд неспо­дівано створеної партії«Єдиний центр» був закритим — її керівники продемонстрували громаді лише короткий прес–реліз. Учора ж лідери «ЄЦ» презентували своє дітище в усій красі. На прес–конференції в УНІАН голова партії Ігор Кріль — народний депутат від блоку «НУНС», який нещодавно разом із кількома колегами вийшов із партії «Наша Україна», — розповів деталі партійного будівництва.

Зокрема, стало відомо, що «Єдиний центр» буде «партією Президента». Відповідаючи на питання, чи не є створення «ЄЦ» спробою перебрати в НСНУ статус опори Віктора Ющенка, Ігор Кріль відповів: «У нас нормальні стосунки з усіма нашими колегами. Ми не будемо боротися ні з якими партіями. Ми будемо робити все, щоб бути Президентові надійною опорою. Ділити Ющенка, я вважаю, неправильно».

Закарпатський провідник «єдиноцентристів» заперечив, ніби до формування чи фінансування партії має стосунок глава СП Віктор Балога. Водночас Кріль і Ко були б дуже раді, якби Балога висловив намір вступити в партію. (До речі, громадська організація «Гарт», якій приписували роль «нової партії Балоги», днями презентувала політичний сайт www.gart.org.ua зусиллями того ж Кріля; не піднялася на вищий представницький рівень і діяльність іншої гаданої «партії Балоги» — «Великої України». — Ред.)

Кріль не захотів назвати кількість членів своєї нової партії. Бо процес, за його словами, щойно почався. А народний депутат від «НУНС», член президії «ЄЦ» Віктор Тополов висловив сподівання, що прибічниками «Єдиного центру» стануть «представники інших політичних сил, оскільки партія відстоюватиме принципи об’єднання країни».

Представники демократичного табору скептично відгукнулися про створення «Єдиного центру». Скажімо, Юлія Тимо­шенко в ефірі каналу «1+1» рекомендувала «Віктору Балозі не займатися справами, які закінчуються на «–єц», я маю на увазі, погано закінчуються».

Реагуючи на ці слова Тимо­шенко, а також на запевнення Юлі в тому, що вона не співпрацює з «кучмістами», Ігор Кріль заявив: це є правда, що СДПУ(о) й Віктор Медведчук сьогодні тісно співпрацюють із БЮТ.