Прем’єр і хом’ячки

29.03.2008

«А ще вчора всі телеканали розповіли про те, що від Антарктиди відколовся айсберг розміром із Київ. Так уже кажуть, що це теж я там кайлом попрацювала», — хихикнула Юлія Тимошенко у відповідь на запитання редактора «Газети по–київськи», чому подорожчав газетний папір. І розповіла анекдот: «Зустрілися хом’ячок і криса» (я навмисне кажу російською мовою, щоб було ясно, про кого це — я ж «Криса» за китайським гороскопом). Криса питає в хом’ячка: «Скажи, от ми з тобою такі схожі — і мордочка в нас однакова, і шкурка, і лапки. Чому ж тоді тебе люди люблять, беруть у дім, а мене — травлять і ненавидять?» А хом’ячок їй відповідає: «Просто в тебе інформаційна служба погано працює».

Прем’єр–міністр мала на увазі, що уряд не займається власним піаром, а працює, тому й змушений терпіти наклепи опонентів. Словом, глядачам програми «Я так думаю» на каналі «1+1», в ефірі якого позавчора пізно ввечері відбувалася зустріч журналістів із Тимошенко, було не тільки цікаво, а й весело.

 

Про дострокові вибори в Києві

Головною новиною, яку повідомила пані Прем’єр, було те, що вона очолить список кандидатів від Блоку Тимошенко на дострокових виборах до Київради. «Це не питання того, що мені зараз не вистачає ще посади депутата міськради. Це — демонстрація відповідальності перед Києвом за якість списку, за кожного депутата», — пояснила Леді Ю.

І запевнила, що її сила обов’язково висуватиме свого кандидата на вибори мера. На думку Тимошенко, було б логічно, щоб цього БЮТівського кандидата підтримала коаліція. Прізвища свого висуванця ЮВТ не назвала, оскільки БЮТ його офіційно ще не визначив. Але не виключила, що кандидатом, якого її Блок обіцяє назвати наступного тижня, може стати перший віце–прем’єр Олександр Турчинов, який довів свою «відданість ідеям» за «десятки років».

Про ймовірну відставку уряду

На думку Тимошенко, перш ніж вносити обіцяні зміни до бюджету, Верховна Рада повинна ухвалити програму уряду. Припущення, що таким чином вона прагне отримати «індульгенцію» на рік (після схвалення програми уряд не можна відправити у відставку протягом 12 місяців), Прем’єрка спростувала. «Як уряд може працювати, якщо парламент не затвердив ключові параметри дій, не затвердив концепцію формування бюджету?» — риторично поцікавилася Леді Ю.

А своєї відставки Прем’єр–міністр не боїться: «Я переконана, що цей уряд прийшов надовго. Минулого разу я не була в цьому переконана, а зараз — переконана. І я скажу чому. Навіть якщо ці політичні сили щось затіють за нашою спиною, і наприклад, збереться Партія регіонів із частиною демкоаліції, чи ще якимись фракціями і героїчно голосне за звільнення уряду, це призведе до нових дострокових виборів, і наша команда прийде ще з потужнішою підтримкою».

Про конституційну реформу

Повторила Прем’єр і свою тезу про те, що «в Україні, як у будь–якій країні, не може бути два керівники влади». Тому, вважає Юлія Володимирівна, перед внесенням змін до Конституції треба провести дорадчий референдум і з’ясувати, яку форму правління підтримують громадяни — президентську чи парламентську. І вже тоді редагувати Основний закон відповідно до волі народу. Саму Тимошенко та її силу задовольняє і перший, і другий варіант, запевнила лідерка БЮТ.

Про справи секретарські

Відповідаючи на запитання про непрості відносини Кабміну із секретаріатом Президента, Тимошенко зауважила, що секретаріат за визначенням повинен «непомітно працювати» для забезпечення роботи його керівника. А уряд і Президент мають знаходити гармонію у стосунках одне з одним, а не з відповідними секретаріатами.

Про газ і нюх

Юлія Тимошенко заперечує існування 2–мільярдного «газового» боргу перед Росією. «Я підняла всі бухгалтерські звіти, проаналізувала — безумовно, такого боргу немає і не може бути», — заявила пані Юлія. За її словами, наразі борг за поставлений із Росії газ цього року — близько $900 млн. (хоча наступного дня Президент Ющенко знову підтвердив цифру понад $2 млрд.).

Прем’єр підкреслила, що між Україною й Росією «постійно йдуть певні перерахунки, росіяни мають борг за транзит, ми розраховуємося за газ». А загалом, означені суми — «це не борг, а це очікування перерахування грошей за контрактом, який ще належить підписати. За ціною 179,5 долара за тисячу кубічних метрів».

Пані Юлія ще раз заперечила можливість продовження комерційних посередників у газових операціях України й Росії. Коментуючи намір керівника групи «Приват», українського олігарха Ігоря Коломойського купити «Росукренерго», Тимошенко сказала: «Схоже, Коломойський і «Приват» втратили бізнес–нюх. Це буде найбільш невдала інвестиція за останні 15 років. Я не раджу Коломойському це робити. Якщо в нього є зайві 3 мільярди, хай вкладе в іншу справу».

 

Р. S. Учора Юлія Тимошенко та члени її Кабміну провели в Українському домі ще одну зустріч із пресою з нагоди ста днів уряду. Цього разу лідерка БЮТ наголосила передусім на тому, що за півроку її уряд подолає зростання рівня інфляції. То чи варто скаржитися на роботу «інформаційної служби»?