Національні особливості контрактування

05.02.2004

      Не за горами весна, отже, для господарств, які спеціалізуються на вирощуванні овочів, наступає гаряча пора. Той, хто думає, що аграрії працюють лише півроку — від посівної до жнив, глибоко помиляються. Адже не менш важливим за посадку та збирання є вибір сортів та насіння. А найголовнішим завданням фермера чи голови господарства є реалізація готової продукції. Аби не прогадати восени і в свинячий голос не продавати овочі, ціна на які в період збору врожаю найнижча, про ринок збуту варто потурбуватись іще до посадки.

      Дві найбільші проблеми — вибір насіння та продаж готової продукції — можна вирішити одночасно. Річ у тім, що не так давно почали з'являтись компанії, які пропонують фермерам працювати за так званими давальницькими схемами. Принцип їхньої роботи — посередництво між виробником та покупцем. Самостійно вивчаючи ринок і уклавши угоди на потрібну кількість потрібного сорту, вони навесні продають фермерам насіння для того, щоби восени викупити отриманий урожай. «Увесь сенс у тому, що ми вже знаємо, що саме потрібно, — пояснює схему своєї роботи Олександр Козловець, директор фірми «Карідан», яка постачає овочеву продукцію в більшість ресторанів та майже всі супермаркети Києва. — Ми не просто голослівно пояснюємо фермерам, що це хороший сорт. На підтвердження ми готові викупити всю продукцію, якщо вони виростять урожай».

      Позитиви такої форми співпраці очевидні: не треба витрачати гроші на зберігання, перейматись, що до весни картопля втратить товарний вигляд чи вагу (зазвичай відбраковка на весну складає від 15 до 25 відсотків у залежності від сорту), сушити голову над пошуком клієнтів чи купувати машину для транспортування. Крім того, покупці, які здатні придбати одразу ж велику партію, — ресторан, мережа спеціалізованих кафе на кшталт «Печеної картоплі» чи «Картопляної хати», супермаркет — зазвичай не мають складів для зберігання товару. Хоча, щодня їм треба видавати на-гора приблизно 10—20 кілограмів високоякісного продукту, відтак витрати на зберігання та транспортування знову ж таки ляжуть на плечі нещасного виробника. Якщо господарство знаходиться на відстані, скажімо, п'яти кілометрів від місця реалізації — немає великих проблем. Проте таких місць може бути багато. А що найголовніше, гроші за великооптову партію віддаються одразу ж, отже, можна без затримки розрахуватись, скажімо, із банком за взятий навесні кредит. Не обходиться і без негативів: ціна на бульбу контрактується навесні, і невідомо, як ринок поведе себе через півроку. Можливо, фермер трохи продешевить, але, зрештою, картопля — не пшениця, тому неприємних сюрпризів у вигляді значних цінових коливань зазвичай не буває.

      Стратегічно важливе питання для фермерів, які вирощують картоплю, — вибір сорту для посадки, адже їх у державному реєстрі більше 200, і треба орієнтуватись не лише на свій смак, на який, товариш не всяк, а на смаки покупців. Слід зауважити, що ресторани та кафе — покупці примхливі і надають перевагу ненашим сортам. «Ми працюємо із закордонними сортами, оскільки вони добре зберігаються і мають більш сконцентровані смакові якості», — пояснює директор компанії «Каридан» Олександр Козловець. Річ у тім, що вітчизняні сорти, на відміну від іноземних,  мають більш «розмиті» якості, тобто підходять і для варіння, і для смаження, і для запікання, утім, лише наполовину. Закордонні ж сорти більш визначені, і шеф-кухарі знають про них. Проте імпортна картопля і більш вимоглива. Наприклад, такі сорти як дезіре, iнноватор, фольва, розара травмонебезпечні, тобто їх легко пошкодити у процесі збирання. Аби уникнути ушкоджень та підгнивань у місцях удару, з ними треба носитись, як із писанкою на Великдень. Так само, як сорт сантана. Спочатку маленьких надрізиків та ударів не видно, проте вони проявляються у процесі  чищення. На жаль, сьогодні фермерські господарства ще не мають якісної техніки для дбайливого збирання картоплі, от і зазнають збитків.

      Для фермерських господарств, які працюють на давальницькій сировині, існує й інша схема. Так, фермеру, який виростив урожай, не обов'язково його продавати. Можна дещо, а то й все, залишити на насіння із тим, щоби наступного року збільшити площі під картоплю, і отримати, відповідно, більший урожай. Проте у такому випадку реалізовувати картоплю як насіння вже не можна. 

      До речі, закордонні сорти добре приживаються на українському чорноземі. І завозити їх із недалекого закордоння, переважно із Польщі, теж вигідно: мито за насіннєву та товарну картоплю сплачується однакове. Як товар картопля, звичайно, виходить дорогий: якщо її закупівельна ціна складає навіть 20 копійок за кіло, перетнувши кордон вона дорівнюватиме приблизно двом гривням.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>